Kako koristiti čekić | Koji tip čekića upotrijebiti

Najčešće se upotrebljavaju čekići sa čeličnom glavom i drškom od orahovine ili jasena.

Mogu se nabaviti i čekići sa čeličnim glavama i dršcima od staklenih vlakana te čekići sa čeličnim glavama i dršcima — takvi su najčešće čekići s rascjepom za vađenje čavala. Drška im je obično presvučena perforiranom gumom kako bi se spriječilo klizanje ruke na dršku i kako bi absorbirala veći dio udarca. Držak od orahovine može se slomiti uslijed naprezanja, ali oni od staklenih vlakana i čelika su doslovno neuništivi. Bez obzira na način izrade, također ima raznih oblika čekića, a svaki ima posebnu namjenu.
 
Čekić s rascjepom za vađenje čavala ima glavu sa rascijepljenim krajem za vađenje čavala. Upotrijebite držak kao polugu kad zahvatite čavao. Čekić oštricom je lagani čekić za zabijanje čavala s malom glavom, sitnih čavala i kratkih čavlića. Glava mu je s jedne strane plosnata i služi za zabijanje malih čavala. Čekić s kljunom je veća inačica čekića s oštricom koja ima više oblika, od kojih je najčešći stolarski čekić (do 600 g). Čekić s okruglom glavom (limarski čekić) ima zaobljeni dio na jednom kraju glave čekića koji služi za ravnanje metala ili zabijanje zakovica. Čekić s dvije glave ili čekić za izravnavanje ima čeličnu glavu tešku i do 1,8 kg. Upotrebljava se za udaranje čeličnih dlijeta ili dlijeta za obradu kamena te ručnog alata za bušenje zidova. Nosite zaštitne rukavice i zaštitne naočale.
 
Čekić s mekanom glavom ima glavu obično napravljenu od različitih materijala, kao što je bakar, guma ili najlon s obje strane. Jedan od najkorisnijh čekića je onaj s jednom mekanom i drugom tvrdom gumenom stranom. Mnogi imaju izmijenjive strane koje se mogu mijenjati za različite vrste primjene ili zamijeniti kad se istroše. Čekić se upotrebljava za udaranje po površini koju ne želite oštetiti. Drveni čekić ili stolarski čekić ima plosnatu glavu i obično je izrađena od bukovine. Glavna mu je svrha udaranje po dlijetima s drvenim drškama. Malj ima glavu tešku i do 9 kg s dugačkom drškom za jako zabijanje. Može imati plosnatu, zaobljenu ili usporednu (kljun usporedan s drškom) glavu. Laki udarci postižu se držanjem čekića tik ispod glave i spuštanjem glave na predmet koji treba zabiti. Za teže udarce držite ga za kraj drška i njime zamahnite kao sjekirom.