Kako riješiti problem zaključanih ključeva | Ključevi zaključani u autu

Parkirali ste automobil, pritisnuli bravicu za zaključavanje i zalupili vrata za sobom — a vaši se ključevi još uvijek njišu u prekidaču za paljenje. Suočeni ste s problemom koji se mogao izbjeći da ste poduzeli nekoliko jednostavnih mjera opreza.

Nemaju svi automobili vrata koja se sama zaključavaju, ali ako ih vaš ima, nastojte razviti naviku da ih uvijek zaključavate izvana, ključem. Kao dodatnu mjeru opreza, nosite sa sobom rezervni ključ ili ga sakrijte negdje s vanjske strane automobila. Možete kupiti magnetni držač za ključeve koji se postavi ispod branika ili praga vrata ili možete ključ zalijepiti ljepljivom trakom iza odbojnika ili registracijske tablice.
 
Ako ipak zaključate ključeve, najbolje je pozvati policiju. Oni će vam otvoriti automobil u roku od nekoliko minuta. Možda ćete također moći sami otvoriti automobil ako bravica na vratima nalikuje klinu za golf koji viri iz okvira vrata. Za to će vam biti potreban poduži komad krute žice, možda razvučena žičana vješalica. Savijte žicu kako biste na jednome kraju napravili kuku širine oko 10 mm, a potom progurajte kraj žice s kukom između vrata i stupa vrata. Povucite kvaku kako biste napravili procjep što širim, što će vam olakšati upravljanjem žicom. Vodite žicu tako da kuka uhvati bravicu pa ju dignite. Petlja plastične trake za brtvljenje ponekad prođe kroz rascjep preuzak za žicu od vješalice. Provucite petlju preko bravice, zategnite ju i podignio kako biste izvukli bravicu.