Kako radi elektromagnet

Elektromagnet je vrsta magneta koji radi pod utjecajem električne struje. Njegovo se magnetsko polje moze uključiti i isključiti. Sastoji se od žičane zavojnice obavijene oko željezne šipke. Kad kroz zavojnicu protječe električna struja, šipka postaje jaki magnet.

Željezna jezgra proizvodi mnogo jače magnetsko polje nego sama zavojnica. To se događa zato što zavojnica megnetizira željezo istog trenutka kad kroz nju počne teći struja. Međutim, željezo ne ostaje magnetizirano kad se struja isključi, već se odmah demagnetizira.

Veliki elektromagneti se koriste na dizalicama za podizanje i prenošenje starog željeza. Kad kroz zavojnicu teče struja, elektromagnet skuplja željezo i dizalica ga prenosi na željeno mjesto. Tada se struja isključi i željezo pada na zemlju.

Elektromagneti se upotrebljavaju i za stvaranje jakog magnetskog polja u mnogim električnim strojevima, primjerice električnim motorima i generatorima. Oni mogu stvoriti i izmjenično magnetsko polje, ovisno o jačini struje kojom se napajaju. Zbog toga elektromagnete nalazimo u električnim napravama za mjerenje, kasetofonima i zvučnicima.