Kako obaviti obavezan tehnički pregled vozila

Obavezan tehnički pregled vozila obavlja se svakih 12 mjeseci i predstavlja preduvjet za registriranje i obvezno osiguranje vozila. Iako za dugogodišnje vozače i vozačice redoviti tehnički pregled vozila predstavlja rutinski zadatak, novopečenim vlasnicima vozila odnosno vozačima to često predstavlja nepoznanicu. Ovim člankom ćemo malo pojasniti i rasvijetliti pojam teh. pregleda vozila.

1. Tehnički pregled vozila i zbog čega je obvezan

Tehnički pregled vozila je djelatnost od općeg interesa, a obvezan je radi provjere tehničke ispravnosti svih motornih i priključnih vozila, osim radnih strojeva.

2. Naravno, glavni cilj provedbe kontrole tehničke ispravnosti vozila je smanjenje udjela tehnički neispravnih vozila u prometu na cestama, kao jednoga od tri čimbenika sigurnosti prometa (vozač-vozilo-cesta), te posljedično povećanje opće sigurnosti prometa na cestama.

3. Valja naglasiti i kako su vlasnici vozila na obvezni tehnički pregled dužni ponijeti osobnu iskaznicu, knjižicu vozila, prometnu dozvolu vlasnika vozila, prošlogodišnju policu osiguranja, potvrdu o invalidnosti (radi neplaćanja cestarine) te kupoprodajni ugovor (kod prijenosa boniteta s drugog vozila).

4. Od vlasnika vozila se prije pristupa tehničkom pregledu zahtjeva da vozilo bude uredno, čisto i da na njemu nema oštećenja koja utječu na funkcionalnost.

Što uključuje tehnički pregled vozila

Redoviti tehnički pregled vozila uključuje provjeru:
1. Motora
2. Uređaja za upravljanje i kočenje
3. Svjetla sprijeda (pozicijska, kratka, duga, maglenke-ako ih vozilo ima), pokazivače smjerova (lijevi, desni, sva četiri), zadnja; pozicijska, kočiona, pokazivače smjerova, svjetlo za vožnju unatrag, za vožnju po magli, dodatno kočiono svjetlo.
4. Karoserije i šasije s kabinom.
5. Osovine, ovjes i kotače.
6. Buke vozila.
7. Električnih uređaja i instalacija.
8. Prijenosni mehanizam.
9. Ispušnih plinova ( Eko-test).
10. Uređaja za spajanje priključnih vozila (ako ih ima)
11. Plinskih instalacija vozila (ako ih ima).
12. Registracijske tablice i oznaka.
13. Ostalih uređaja.

Koja vozila nikako ne mogu proći tehnički pregled

Tehnički pregled ne mogu proći vozila za koja se utvrdi da ne posjeduju propisane uređaje i opremu, odnosno da ti uređaji i oprema nisu ispravni i ne udovoljavaju uvjetima za sudjelovanje u prometu na cesti.

Što bi svaki vozač trebao napraviti prije teh. pregleda

Ono što bi svaki vlasnik vozila, odnosno vozač trebao obaviti prije odlaska na redovni tehnički pregled vozila je dnevni preventivni tehnički pregled tj. pregled onih dijelova vozila koji su ključni za sigurno sudjelovanje vozila u prometu na cestama. Naravno, priprema vozila za tehnički pregled podrazumijeva i redovno servisiranje vozila u ovlaštenim servisima. Obavljanje preventivnog tehničkog pregleda, zakonska je obveza koju bi svaki vozač morao obaviti prije uključivanja u promet.