kako biti sretan

Kako biti sretan? Usredotoči se na svoje snage, ne slabosti

Kako biti sretan, uspješan i „pojačati” svoje vještine? Istraživanja i sama praksa već su odavno pokazali kako će vam rad na već uhodanim vještinama i onoga u čemu ste dobri, donijeti više sreće i opetovanog uspjeha u životu. Možda je rad na slabostima zaista gubitak vremena, tako da od ovog trena promijenite putanju i prepustite se sve što već radite dobro, jer su ponovne pobjede na taj način skoro pa zagarantirane.

Od „Ok sam.“, do „Osjećam se fenomenalno!“

Nitko ne voli biti loš u nečemu, pa je tako uobičajeno da se na stvarima u kojim zaostajemo radi, vježba i vrlo često, „troši vrijeme“. I samo da napomenemo, sve što pišemo. Ne znači da će biti uspješno primijenjivo i na vašem primjeru, dapače, bit će nam drago saznati kako ste postali super u npr. matematici koja vam je većinu vremena stvarala problem ili nešto slično. Ali vrijedi imati na umu onu izreku: „Ukoliko riba svoju vrijednost uspoređuje s vještinom vožnje bicikla, niakda neće biti sretna“.

Kapitalizacija vs. kompenzacija

Jedna interesantna studija iz 2012. pažljivo je promatrala 2 vrste ljudi s dijagnozom depresije; kapitalizacija (terapija povezana s njihovim snagama i vrlinama) i kompenzacija (terapija povezana s njihovim slabostima). Nakon 16 interesantnih tjedana tih vrsta terapija, subjekti koji su prakticirali terapiju kapitalizacije „jačih strana“ završili su sretnijima od onih koji su kompenzirali sa svojim slabostima. Takvi su rezultati došli od strane njihovi test-rezultata, kao i od završnih zaključaka doktora koji su radili s njima.

Identificirajte svoje snage, nagrada je samopoštovanje

“Jedna druga, isto tako interesantna i vrijedna studija, usmjerila je ovu vrstu ispitivanja na psihološko stanje osoba koje su bile u potrazi za poslom.”
Uglavnom, nezaposlene osobe dobile su besplatno savjetovanje na temu odabira karijere. Određeni broj subjekata primio je konvencionalno savjetovanje, dok su drugi dobili pristup luksuznom modelu, koji je uključivao rad usmjeren na njihovim snagama. Bez daljnjega, obje su se skupine poboljšale u područjima na kojima su radile, ali samo skupina koja je imala pristup temeljen na već vlastitim snagama rezultirao je povećanim samopoštovanjem. Dakle, sljedeći put kad se osjećate kao da ste došli do zida, možda bi bilo vrijedno zapitati se, je li zaista potrebno pokušati voziti bicikl, kad vam plivanje već tako dobro ide. Prepoznajte svoje prednosti, saznat ćete kako biti sretan.

Ali što ako…

Da, ok, super je ta činjenica kako je poznavanje vlastitih snaga dobro za vaše mentalno zdravlje i sreću, no što ako niste svjesni svojih snaga i možda (još) ne znate u čemu ste dobri? Prvo i osnovno, budite mrvicu egoistični i recite si da ste dobri, da vrijedite i da možete. Redovito razmišljajte o vašim interesima, stvarima koje volite raditi ili koje ste voljeli nekada raditi. Također, dobro utvrdite što vas ne zanima, što ne potiče vašu maštu ili što ste pogrešno već učinili, a što ne biste željeli ponoviti. Vrlo brzo doći ćete do ideje što vas zanima, što vam leži i na čemu biste trebali raditi, bez blokade i svakodnevno, na putu prema uspjehu.

Potvrda

Kada utvrdite svoje snage i stvari sagledate iz šire perspektive, lakše ćete uklopiti svoje sad već opipljive ciljeve u kalup koji odgovara vašoj osobnosti i sposobnostima. I dok neka pop zvijezda, koja je posebno kreativna, svoje vrijeme usredotočuje na pisanje pjesama, jedan još nepoznati pjevač na putu prema zvijezdama jača svoje vokalne vještine, dok se neki mladi „rođeni vođa“ u želji da postane menadžer trga u potrazi za novim talentom.

I? Kako biti sretan?

Na kraju, svatko ima svoj put do uspjeha. I sve dok radite na tome da pronađete svoj, na ovaj ili onaj način, vrlo brzo naučit ćete kako biti sretna i na kraju, uspješna osoba.

Volite znanje? Primajte ovakve članke na e-mail i naučite nešto novo svaki dan.

ZANIMA ME
 

Pogledajte sve članke u kategoriji KARIJERA I FINANCIJE.