kako-otkriti-svoju-pravu-zivotnu-svrhu-razlog-zbog-kojeg-postojite

Kako otkriti svoju pravu životnu svrhu – razlog zbog kojeg postojite

Kako otkriti svoju pravu životnu svrhu pitanje je koje ste si barem jednom postavili, ali odgovor možda još uvijek niste pronašli. U samo 20 minuta moguće je otkriti vaš smisao života uz pomoć vrlo jednostavne, ali učinkovite vježbe.

Kako otkriti svoju pravu životnu svrhu?

Kad govorimo o životnoj svrsi, ne mislimo na posao, vaše dnevne obaveze pa čak ni vaše dugoročne ciljeve. Mislimo na pravi razlog zašto ste uopće ovdje – razlog zbog kojeg postojite.

Možda ste nihilistički raspoložena osoba koja ne vjeruje da ima cilj, zapravo mislite da život nema smisla. Nije bitno. To što ne vjerujete u to da vaš život ima svrhu, neće vas spriječiti u otkrivanju svrhe. Nedostatak vjere u to ćemo vam samo odužiti postupak, tako da će vam umjesto 20 trebati 40 minuta (ili 60 ako ste jako tvrdoglavi).

Ako ne vjerujete da imate svrhu, vjerojatno nećete ni vjerovati ovom što piše u članku, no ipak, nećete previše riskirati ako probate, samo 20-40 minuta svog vremena.

Ako želite otkriti svoj pravi cilj u životu, prvo morate isprazniti um od svih lažnih svrha kojima su vas učili (uključujući i ideju da vaš život uopće nema svrhu).

Pa kako otkriti svoju pravu životnu svrhu? Iako postoji mnogo načina da to učinite, neki od njih će tražiti vaš popriličan angažman, no ovo što ćemo vam opisati je jedan od najjednostavnijih načina, koji svatko može učiniti. Što ste više otvoreni za taj proces i što više očekujete da će postupak djelovati, brže ćete otkriti svrhu života. No, ne budete li otvoreni ili ako imate dvojbe o svemu, ili pak mislite da je sve ovo besmisleno gubljenje vremena, sve to neće utjecati na rezultat vašeg malog „istraživanja“, samo će postupak duže trajati.

Evo što trebate učiniti:

  1. Izvadite prazan list papira ili otvorite novi Word file, u koji možete utipkati riječi (drugi način je svakako brži).
  2. Napišite na vrhu stranice: “Što je prava svrha mog života?”
  3. Napišite odgovor, bilo što što vam padne na pamet. To ne mora biti potpuna rečenica. Mogu biti samo natuknice.
  4. Ponavljajte korak 3 sve dok vas odgovor koji ste napisali ne rasplače. TO JE VAŠA SVRHA!

I to je to! Nije bitno ako ste odvjetnica ili inženjer ili atletičarka. Nekima će ove vježbe imati savršenog smisla dok će se drugima to činiti posve glupo.

Obično je potrebno 15-20 minuta da uklonite iz glave sve informacija o tome što mislite da je vaš cilj u životu. Lažni odgovori će vam stizati iz vašeg učenja i uspomena. No, kada napokon stigne pravi odgovor, osjećat ćete kao da je stigao iz sasvim drugog izvora.

Kod osoba koje imaju slabije razvijenu svijest o svojoj svrsi, puno duže će potrajati da izbace sve lažne odgovore, možda i više od sat vremena. Ali, ako ustraju, nakon 100 ili 200 ili možda čak i 500 odgovora, napisat će odgovor koji će u njima pokrenuti val emocija. Ako nikad niste probali nešto slično i sve vam se ovo čini smiješno, ipak pokušajte.

Tijekom ovog postupka, neki od vaših odgovora će biti vrlo slični. Možda ćete čak i ponavljati prethodne odgovore. Možda odlutate mislima i napišete nešto sasvim deseto. Sve je to u redu. Možete nabrojati svaki odgovor koji vam padne na pamet, sve dok nastavite pisati.
U jednom trenutku tijekom procesa (obično nakon otprilike 50-100 odgovora), poželjet ćete prestati pisati i nećete vidjeti neki zajednički smisao u svim napisanim odgovorima.
Imat ćete potrebu ustati i otići raditi nešto drugo. To je normalno. Oduprite se otporu i samo nastavite pisati. Osjećaj otpora će s vremenom proći.

Također ćete otkriti da vam nekoliko odgovora, uzrokuje mini-val emocija, ali ne onakav od kojeg se rasplačete. Označite te odgovore dok nastavljate pisati, tako da se možete vratiti na njih i generirati nove ideje.

Svaki odražava dio vaše svrhe, ali pojedinačno oni nisu potpuni. Kada počnete davati ovakve odgovore, to samo znači da ste se zagrijali. Samo onda nastavite.

Važno je da ovo radite sami u miru i bez prekida. Ako ste nihilist, slobodno započnete s odgovorima poput: “Nemam cilj” ili “Život je besmislen” i otuda krenite. Vidjet ćete kako će vam odgovori polako krenuti u drugom smjeru

Otkrivanje smisla života je jednostavno. Teže je živjeti u skladu s njim na dnevnoj bazi i raditi na sebi do točke ostvarenja svog životnog smisla.

Ana Janušić