tehnike-brzog-citanja-povecajte-brzinu-citanja-uz-razumijevanje-procitanog-kako-hr

Tehnike brzog čitanja | Povećajte brzinu čitanja uz razumijevanje pročitanog

Postoje različite tehnike brzog čitanja, no sve imaju zajednički cilj – povećati brzinu čitanja bez gubitka razumijevanja teksta. Ove tehnike se temelje na smanjenju subvokalizacije, to jest na čitanju u glavi bez izgovaranja svake riječi naglas, smanjenju pokreta očiju, povećanju koncentracije i fokusiranju na ključne riječi.

Tehnike brzog čitanja

Tehniku skeniranja uvrstavamo u tehnike brzog čitanja, koja se koristi za brzo pronalaženje informacija u tekstu. Ova tehnika se koristi kada treba pronaći specifične informacije ili kada se traži samo dio teksta koji je relevantan za čitatelja. Čitatelj brzo prelazi preko teksta, zadržavajući se samo na ključnim riječima.

Druga tehnika brzog čitanja je tehnika preskakanja, koja se koristi kada čitatelj zna da neki dijelovi teksta nisu relevantni za njegovu svrhu čitanja. U ovom slučaju, čitatelj preskače ove dijelove teksta kako bi uštedio vrijeme i koncentrirao se na bitne informacije.

Tehnika subvokalizacije se temelji na čitanju teksta bez izgovaranja svake riječi naglas u glavi. Umjesto toga, čitatelj treba pokušati shvatiti smisao teksta iz konteksta i ključnih riječi, što omogućava brže i učinkovitije čitanje.

Razumijevanje pročitanog uz tehnike brzog čitanja

Važno je naglasiti da brzo čitanje nije uvijek najbolji način čitanja, osobito kada se radi o kompleksnom materijalu koji zahtijeva duboko razumijevanje. Također, čitanje brzinom koja je prebrza za pojedinca može dovesti do smanjenja razumijevanja teksta i manje efikasnosti u učenju i pamćenju.

Učenje tehnika brzog čitanja zahtijeva vrijeme i praksu, a najbolje je početi s manjim tekstovima i postupno povećavati brzinu čitanja. Važno je također zapamtiti da je brzina čitanja samo jedan od faktora koji utječu na efikasnost čitanja. Kvaliteta čitanja i razumijevanje teksta također igraju važnu ulogu u učinkovitosti čitanja. Zato je važno razvijati i druge vještine čitanja poput:

  • analitičkog razmišljanja
  • kritičkog razmišljanja
  • identificiranja ključnih riječi
  • izvlačenja glavnih ideja

Ostali načini za ubrzavanje čitanja

Postoje i drugi načini koji mogu pomoći u povećanju brzine čitanja, kao što su korištenje prsta ili olovke za praćenje teksta, fokusiranje na blokove teksta umjesto riječ po riječ, te izbjegavanje prečitavanja ili vraćanja na prethodni tekst.

Isto tako veoam je važno uzeti u obzir svoje prirodne sposobnosti i brzinu čitanja. Svaki pojedinac ima svoj vlastiti tempo čitanja, stoga je važno pronaći brzinu koja najbolje odgovara pojedincu.

Prebrzo čitanje može dovesti do stresa, napetosti i umora očiju, dok prenisko čitanje može usporiti učenje i razumijevanje teksta.

Ana Janušić