Kako jahati i kontrolirati konja ili ponija

Ugledna škola jahanja najbolje je mjesto za učenje jahanja, no poznavanje osnovnih tehnika bit će od pomoći.

Zajašite konja spuštajući se nježno u sedlo i stavljajući desnu nogu u desni stremen. Želite li sjahati s konja, slijedite postupak obrnutim redom.

Položaj pri jahanju

Držite se u sedlu ispravljenih ramena i lagano izvijenih leda. Držite uzde objema rukama — držite ih jednom rukom samo prilikom signaliziranja na cesti. Kako biste provjerili duljinu stremena, izvucite noge iz stremena i opustite ih — duljina je ispravna ako dno željeznog dijela stremena dodiruje vaše gležnjeve. Postavite središnji dio oba stopala u prečku stremena, pete postavite prema dolje, a prsti neka malo izviruju van. Držite bedra, koljena i gornji dio oba lista lagano stisnute uz sedlo. Donji dio nogu držite prema natrag tako da su vam uši, ramena i pete okomito poravnati.

Kontroliranje konja

Lagano signalizirajte uzdama i upotrijebite glas, noge i težinu kako biste usmjeravali konja. Za kretanje naprijed u hod, nakratko zategnite uzde, zatim popustite i lagano se nagnite prema naprijed. Stisnite bok konja nogama. Popustite pritisak kad postignete željeni tempo. Za skretanje udesno, povucite čvrsto prema nazad desnom uzdom i popustite lijevu. Pritisnite konja unutrašnjim dijelom lijeve noge. Za skretanje ulijevo, primijenite obrnuti postupak. Za zaustavljanje ili usporavanje tempa, lagano povucite prema natrag obje uzde i prebacite svoju težinu natrag i dolje u sedlu.

Kaskanje

Kad konj kaska, podiže svoje prednje i stražnje noge u dijagonalnim parovima, što rezultira poskakivanjem. Kako biste to neutralizirali, uzdignite se iz sedla kad konj podigne jedan par nogu i vratite se natrag u sedlo kad konj podigne drugi par nogu. Nagnite se prema naprijed i uprite u stremene, ispravljajući koljena tek toliko koliko je potrebno za podizanje stražnjice iz sedla. Odmah se spustite dolje, a zatim se opet odignite.