bojenje_tkanina_kako_i_koju_boju_upotrijebiti_za_koju_tkaninu

Bojenje tkanina | Kako i koju boju upotrijebiti za koju tkaninu

Većinu predmeta koji se mogu prati, možete sami obojiti kod kuće. Bojiti tkaninu možete u umivaoniku, sudoperu, kadi ili stroju za pranje rublja. Postoje tri osnovne vrste boja za domaćinstvo: boje za bojenje u hladnoj vodi, višenamjenske boje za bojenje u vrućoj vodi i boje za bojenje tijekom pranja.

Boje za bojenje u hladnoj vodi

Postojane boje u prahu najbolje suza prirodna vlakna, no isto tako mogu se upotrebljavati na mješovitim vlak viskoze i umjetne svile te poliestera  i pamuka. Posebno su pogodne za batik bojenje tkanine vezanjem.

Višenamjenske boje za bojenje u vrućoj vodi

Miješajte i upotrijebite ove boje u prahu isključivo slijedeći upute proizvođača. One su pogodne za većini umjetnih materijala — uključujući najlon, acetatne tkanine i neke vrste umjetne svile — kao i za prirodna  vlakna. Ostane li vam išta tekućine, možete je spremiti u hermetički zatvorenu posudu i čuvati dva tjedna.

Boje za bojenje tijekom pranja

Mješavina boje i deterdženta, za primjenu u stroju za pranje rublja,  posebno je pogodna za velike komade tkanina kao što su zavjese, prekrivač i navlake. Nešto boje će ostati u pumpi stroja za pranje rublja, zato uvijek nakon uporabe ove vrste boje isperite stroj za pranje rublja ciklusom za vruće pranje, uz dodatak žlice deterdženta i mjerice izbjeljivača.

Upotreba boja

Kad bojite tkaninu jednom od spomenutih vrsta boje, uvijek nosite gumene zaštitne rukavice, staru odjeću i plastičnu pregaču. Također, boju uvijek isprobajte na komadu tkanine da vidite prima li se boja dobro i je li onakva kakvu ste željeli. Zapamtite da bojenjem nećete moći prekriti drugu boju, nego će se izmiješati. Na primjer, žuta boja upotrijebljena na plavom komadu odjeće obojit će taj komad odjeće u zelenu boju. Možete kupiti odstranjivač boje, koji će odstraniti izvornu boju. Uklonite mrlje prije bojenja, inače će ostati vidljive i nakon bojenja. Tragovi gorenja ne mogu se prekriti bojenjem tkanine. Boje daju najbolje rezultate na pamučnim i lanenim tkaninama te najlonskim tkaninama. Na tkaninama od poliestera nastaju blijede nijanse, a na tkaninama od mješavine poliestera i najlona pojavljuju se dvostruke nijanse boje. Vunu možete bojiti pozorno slijedeći upute proizvođača boje, ali vunu nikada nemojte bojiti u stroju za pranje rublja, jer će se materijal najvjerojatnije skupiti. Tkanine koje ne možete bojiti sami, kod kuće, jesu akrilne tkanine, angora, tkanine od devine dlake, kašmir, staklena vlakna i moher. Tkanine posebne obrade — na primjer impregnirani, vodootporni pamuk te vodootporne kišne ogrtače — također ne bi trebalo bojiti kako se kvaliteta tkanine ne bi narušila.