kako_bajcati_drvo_davanje_prirodnog_izgleda_drvetu

Kako bajcati drvo | Davanje prirodnog izgleda drvetu

Mnoge su vrste tvrde drvene građe skupe i teško dostupne, međutim njihov izgled može se oponašati bojenjem jeftinijih vrsta mekog drveta.

Postoje raznovrsne boje, močila ili bajc, za drvo od svijetloga hrasta do ebanovine, a uz pomnu pripremu vrlo ih je lako nanositi. Močila su uglavnom na bazi špirita ili vode. Upotrebljavate li špiritusno močilo, radite u dobro prozračenoj prostoriji i nemojte pušiti u blizini radnoga prostora. Vodena močila vrlo se lako upotrebljavaju i mogu se razrjeđivati i miješati kako biste dobili željenu boju. Jedini nedostatak ovih močila jest taj što voda malo izdiže vlakna drveta, stoga pošto se drvo osuši, potrebno je obraditi površinu finim brusnim ostakljenim papirom.
Boja se nakon sušenja može malo promijeniti, stoga je najprije isprobajte na otpadnom komadu drveta ili na dijelu koji nije vidljiv. Pripremite drvo tako što ćete odstraniti sve ostatke starog premaza do čistog drveta. I najsitniji ostatci boje ili laka koji se zadrže u vlaknima drveta neće upiti boju pa će zbog toga krajnji izgled drveta biti narušen mrljama nejednake boje. Također odstranite sve tragove ljepila, možda iz popravljanih spojeva, jer će i ljepilo spriječiti upijanje boje.
Sve pukotine i praznine ispunite kupovnim kitom za drvo. Kit za drvo napravljen je tako da prima močilo pa će se svi ispunjeni dijelovi stopiti s ostatkom drveta. Kad sve bude spremno, glatko izbrusite drvo u smjeru pružanja vlakana drveta. Poprečne ogrebotine boja će još više istaknuti. Prije samog postupka bajcanja, pobrinite se da površina bude čista, suha, bez tragova prašine i masnoće. Napravite smotak od tkanine koja ne ostavlja dlačice pa dobro protresite močilo i izlijte manju količinu u posudu koja ne sadrži plastiku. Nanosite močilo brzo i ravnomjerno pripremljenim krpenim smotkom. Za veće površine upotrijebite spužvu za ličenje.
Kad se močilo počne sušiti, nemojte prelaziti preko bajcanih dijelova jer ćete tako potamniti boju. Kad se posve osuši, možete nanijeti još jedan sloj močila ako još želite potamniti drvo. Provjerite upute proizvođača koliko se dugo močilo treba sušiti. Pošto se močilo osuši, lagano ga izbrusite finim brusnim ostakljenim papirom. Još jednom lagano prijeđite plohu močilom kako biste izbajcali izdignute dijelove ogoljene brušenjem. Prije lakiranja i nanošenja zaštitnog sloja, ostavite neka se suši preko noći.