Kako heklati ili kukičati | Heklanje za početnike

ZAPOČINJANJE OSNOVNIM BODOVIMA

Slično pletenju, kukičanje je način izrade komada pletiva od duge vunene ili končane niti. No za razliku od pletenja, da biste izradili komad pletiva, niti oblikujete u međusobno isprepletene omčice pomoću jedne jedine kukice za kukičanje – posebne igle s kukicom na jednome kraju.

Niti mogu biti različite, od tankog, sjajnog pamučnog konca do debelih vunenih niti ili čak tankih kožnih traka. Jednako tako raznovrstan je i izbor kukica za kukičanje, od tankih čeličnih, za rad s pamučnim, lanenim ili svilenim koncem, do debelih plastičnih za izradu pokrivača. Kao kod igala za pletenje, veličina kukica za kukičanje označena je brojevima: što je broj veći, to je i kukica veća.

Prvi ili osnovni red bilo kojega kukičanog rada počinje lančićem, koji se također upotrebljava kao osnova za prvi red radnoga boda iz kojega nastaje ostatak pletiva. Osnovni radni bod je dvostruki bod. To je najjednostavniji radni bod i njime nastaje ravan, gusto pleten rad.

DRŽANJE NITI

Potrebno je malo vježbe kako biste naučili držati nit tako da je brzo i jednostavno kukicom možete uhvatiti te istovremeno čvrsto i napeto držati omčicu na kukici.

1. Uobičajen način hvatanja niti jest taj da odmotanu nit s klupka držite u lijevoj ruci, obametnutu oko kažiprsta, provučenu ispod srednjega prsta i prstenjaka pa omotanu oko maloga prsta kako ne bi bježala. Između kažiprsta i kukice ostavite komad niti dugačak 50 mm pa kažiprstom kontrolirajte napetost.

2. Palcem i kažiprstom lijeve ruke držite osnovu omčice na kukici kako bi bila nategnuta dok kroz nju provlačite nit. Ako ste ljevoruki, držite nit na isti način, samo u desnoj ruci.

IZRADA PLETENINE KUKIČANJEM

Izradite lančić potrebne duljine i neka mu očice budu ujednačene kako bi rad bio uredan. Kad radite po uzorku, zapamtite da se prva omčica na kukici ne broji kao dio osnovnoga reda. Nastavite izrađivati uzastopne redove dvostrukim bodom.

AMERIČKI UZORCI

Prije no što upotrijebite novi uzorak, provjerite radi li se o britanskom ili američkom uzorku. Kod američkih uzoraka upotrebljavaju se različiti nazivi – britanski dvostruki bod, na primjer, američki je jednostavni bod.

ZAVRŠETAK

1. Da biste završili kukičano pletivo, odrežite nit nekoliko centimetara od kukice.

2. Uhvatite slobodan komad niti kukicom i provucite ga natrag kroz omčicu na kukici. Zategnite je.

3. Provucite slobodan kraj niti kroz ušicu šivaće igle i uredno ga ulijte u pletivo.