kako-i-koje-materijale-upotrijebiti-za-zatvaranje-rupa-u-drvetu-kako-hr

Kako i koje materijale upotrijebiti za zatvaranje rupa u drvetu

Kad ispunjavate pukotine i rupe, važno je upotrijebiti pravu masu za ispunjavanje ili kitanje. Slijedi nekoliko glavnih vrsta s kojima se možete susresti.

CELULOZNE MASE ZA ISPUNJAVANJE

Prodaju se u obliku praška i potrebno ih je pomiješati s vodom, no ima i gotovih masa u kanticama ili tubama. Upotrijebite ih za ispunjavanje rupa u zidovima i stropovima gdje će popravljeno mjesto biti prekriveno nekom vrstom ukrasnog premaza. Većina ih je namijenjena samo za unutrašnju uporabu.

PUNILO ZA DRVO

Tradicionalna masa za ispunjavanje koja izvrsno prianja na podlogu. Kad se stvrdne, možete ga brusiti i oblikovati. Postoje vrste za vanjsku i unutrašnju uporabu.

 PLASTIČNO DRVO 

To je materijal posebnog sastava koji nalikuje drvetu kad se osuši. Može se nabaviti u nekoliko nijansi drveta. Plastično drvo (također tekuće drvo ili drveni kit) upotrijebite za popravljanje oštećenog namještaja. Sastavni dio mu je vezivno sredstvo, na primjer nitrolak, pa ima jak miris, stoga radite u dobro prozračenome prostoru. Kad se stvrdne, možete ga oblikovati i brusiti kao drvo, a isto tako dobro prima močilo ili bajc.

 MASA ZA ISPUNJAVANJE NA BAZI EPOKSI SMOLE 

Ovaj materijal, koji možete nabaviti u boji drveta, ima vrlo jaka vezivna svojstva, a kad se stvrdne, vrlo je čvrst. Kako bi prianjanje bilo što bolje, drvenu površinu koju popravljate najprije premažite tekućinom za učvršćivanje, kako bi sva mekana vlakna očvrsnula. Zamiješajte samo onoliko mase koliko možete upotrijebiti u roku od nekoliko minuta. Brzo se stvrdnjava uslijed kemijske reakcije koju nije moguće zaustaviti. Punilo i učvršćivač trebate pomiješati zajedno prema uputama proizvođača.