Kako je napravljena pribadača ziherica Izrada Sigurnosne igle

Kako je napravljena pribadača (ziherica) | Izrada Sigurnosne igle

Najstariji oblik što ga je imala pribadača bio je najvjerojatnije oblik trna. Kasnije je čovjek naučio kako napraviti pribadače od kostiju riba ili drugih životinja. U pretpovijesno doba, neolitski čovjek je već izrađivao pribadače od bronze.

“Ziherica” ili “čioda”,

vrlo slična današnjoj pribadači, upotrebljavala se u Evropi, vjerovali ili ne, još koncem bronćanog doba, oko 1000. godine prije nove ere! Bila je od bronce, tanana, savijena tako da se vrh pričvršćivao u “glavi”, na gornjem dijelu. U Evropi, u staro doba, pribadače su više služile kao ukras nego kao predmet za pričvršćivanje i prikopčavanje odjeće.

Tek pred konac 15. stoljeća počela je izrada pribadača kakve ih danas znamo. U to su doba pribadače bile na tako visokoj cijeni da se nekoliko komada pribadača smatralo izvanrednim novogodišnjim poklonom!

Prva zemlja u kojoj je počela proizvodnja suvremenih pribadača bila je Francuska, koja ih je izvozila u Englesku. Međutim, uskoro su i Englezi počeli sami proizvoditi pribadače. Godine 1775. Kontinentalni kongres u američkim kolonijama, da bi dao poticaj proizvodnji pribadaća u Americi, ponudio je veliku nagradu za prvih 25 komada domaćih pribadača koje će po kvaliteti biti ravne onima što su se uvozile iz Engleske!

Pratite nas na društvenim mrežama

Ne budite sramežljivi, pridružite se Kako.hr zajednici, svaki dan naučite nešto novo i podijelite svoja znanja s drugima.