<p>
<strong>PRIPREMA, VRSTE I MODELIRANJE GLINE</strong></p>
<p>
<em><strong>1. Dodajte puno vode vlažnoj glini kako biste je raskomadali</strong></em>, a zatim je dobro izmiješajte kako biste odstranili grudice. Neka glina odstoji nekoliko dana prije no što iscijedite višak vode. Preostala glina mora se sušiti dok ne postane dovoljno čvrsta za uporabu.</p>
<p>
<em><strong>2. Glinu se uvijek mora spremati u hermetički zatvorene posude. </strong></em>Zajedno s glinom stavite vlažan ručnik kako biste spriječili potpuno isušivanje.</p>
<p>
<em><strong>3. Bit će vam potrebno nekoliko alata za modeliranje, velika spužva ili krpa za upijanje i daska na kojoj ćete raditi. </strong></em>Držite pri ruci raspršivač za biljke ili zdjelu s vodom radi vlaženja gline dok radite. Napravite sami žicu za rezanje gline tako što ćete metalnu žicu ili čvrstu najlonsku nit pričvrstiti za dva drvena drška.</p>
<p>
<em><strong>4. Radite na vrlo čvrstoj i ravnoj podlozi, a ispod gline stavite dasku. </strong></em>Presijecite blok gline napola, stavite jednu polovicu na drugu i jako udarajte po objema polovicama. Ponavljajte postupak, režući glinu u različitim smjerovima, sve dok tekstura gline ne postane jednolična. Zatim mijesite glinu najmanje deset minuta dok ne postane podatna za oblikovanje i prestane se lijepiti.</p>
<p>
<strong>Jednostavne lonce i posude možete oblikovati rukama.</strong></p>
<p>
<em>Postoje dvije jednostavne tehnike:</em> gnječenje i namatanje. Izrađeni predmeti mogu se teksturno obraditi na različite načine. Upotrijebite predmete kojima se svakodnevno služite ili koji se nalaze oko vas, kao što su matice, vijci, ljuske od oraha, školjke, ili utisnite grančice ili listove u glinu kako biste napravili uzorke.</p>
<p>
<em><strong>5. Ako glinu treba peći, neka se lonci posve osuše najmanje tjedan dana prije.</strong></em> Glina koja se sama stvrdnjava, nakon dva dana bit će posve stvrdnuta. Naučite praviti ili »nabacivati« lonce na kolu na večernjem tečaju prije no što kupite opremu.</p>
<p>
</p>
<p>
<strong>VRSTE GLINA</strong></p>
<p>
Postoji nekoliko smjesa gline za izradu keramike.</p>
<p>
Glina zemljanica</p>
<p>
Ove vrste gline imaju mnogo boja, ali su porozne kad se ispeku.</p>
<p>
Kamenina</p>
<p>
Pečenjem njezina tekstura postaje tvrda i nepropusna.</p>
<p>
<u><strong>Porculanska glina </strong></u></p>
<p>
Teško se oblikuje jer nije podatna i zahtijeva visoku temperaturu za pečenje. Porculanske gline pečenjem postaju prozirno bijele.</p>
<p>
Glina koja se sama stvrdnjava</p>

Kako modelirati glinu | Modeliranje gline
Glinu za lončarstvo možete kupiti vlažnu ili suhu u hobi-trgovinama. Suha glina koja nije tako glomazna mora se izmiješati i poškropiti vodom kako bi se njome moglo raditi, a zatim je ostavite neka stoji nekoliko dana u čvrsto zatvorenoj posudi ili umotana u plastičnu foliju.