kako_napraviti_beton_mijesanje_i_upotreba_betona

Kako napraviti beton | Miješanje i upotreba betona

Beton se pravi miješanjem cementa, pijeska i kamenja (agregata) u pravilnom omjeru uz dodatak vode. Obični portland cement sive je boje, ali također može biti i drugačije boje, uključujući i bijelu.

Cement koji se upotrebljava uvijek mora biti suh, svjež i ne smije biti zgrudan, pa je stoga najbolje za svaki posao kupiti svjež. Za miješanje betona upotrebljava se grublji pijesak, a ne fini zidarski pijesak koji se upotrebljava za izradu žbuke. Agregat može biti šljunak ili usitnjen kamen i razlikuje se po veličini čestica, već prema vrsti planiranih radova. Postoje razni načini dobivanja betona, ponovno ovisno o vrsti radova.
Smjese se mogu nabaviti pakirane u papirnatim vrećama i samo im je potrebno dodati vodu. Idealne su za manje radove, ali su relativno skupe. Zasebne sastojke kupite, bilo u rinfuzi ili na vreće, u prodavaonici građevne opreme. Ručno miješanje je naporan posao pa razmislite o unajmljivanju električne miješalice u specijaliziranim trgovinama. Postoje tvrtke koje će dostaviti gotovu mješavinu betona u vaše dvorište, ali na taj način nije uvijek moguće naručiti manje količine. Kod miješanja na gradilištu, beton se miješa u posebnom kamionu s miješalicom. Miješa se samo količina koja vam je potrebna.
Većina betonskih radova u vrtu može se napraviti s jednom od tri osnovne mješavine betona.
Mješavina A 
Mješavina opće namjene za radove kao što je betoniranje poda garaže i kolnih prilaza: 1 udio cementa, 2,5 udjela pijeska, 5 udjela i krupnog agregata po volumenu.
Mješavina B 
Upotrijebite je ondje gdje je potrebna snaga i otpornost na trošenje — na primjer, za staze, bazene i stube: 1 udio cementa, 2 udjela pijeska, 4 udjela krupnog agregata po volumenu.
Mješavina C 

Ta se mješavina upotrebljava kao podloga za polagati! kolničkih ploča: 1 udio cementa, 3 udjela pijeska po volumenu.