kako_napraviti_kucicu_za_ptice_izrada_kucice_za_ptice

Kako napraviti kućicu za ptice | Izrada kućice za ptice

Kako napraviti mjesto za gnijezdo koje će privući ptice. Jednostavna kutija za gnijezdo može privući ptičje obitelji u vaš vrt. Postavite ju sredinom ožujka tako da ulaz bude okrenut od podnevnog sunca.

MATERIJALI

Svi dijelovi kutije mogu se izrezati iz jednog komada mekanog drveta, po mogućnosti cedrovine, širine 150 mm, debljine 19 mm i duljine 1450 mm. Za sastavljanje bit će vam potrebna 24 galvanizirana čavla od 40 mm te 12 čavlića sa širokim glavama. Krov, zajedno s komadom gume, kože ili vodonepropusnog platna duljine 150 mm, trebalo bi pričvrstiti šarkom. Osigurajte krov parom kukica i vijaka.

IZREZIVANJE DIJELOVA

Na dasci iscrtajte olovkom, ravnalom i kutnikom svaki dio — dvije bočne stranice, krov, osnovica, leđa i prednja strana — te ih izrežite pilom listaricom. Svaka bočna stranica neka bude 200 mm duga s prednje strane i 250 mm duga sa zadnje strane kako bi krov imao nagib. Prednja strana neka bude 200 mm duga, a krov 215 mm, a na spoju između prednje strane i krova ispilite daščice pod kutom od oko 22 stupnja (označite kutomjerom) kako biste dobili nagib na zadnjem rubu krova koji će leći uz poleđinu kućice. Osnovica neka bude 115 mm kako bi stala između stranica, a poleđina neka budu 460 mm duga.

Da biste napravili ulaznu rupu na prednjoj strani, iscrtajte krug šestarom te ga izbušite stolarskim vrtalom ili rezbarskom pilom. Za sjenice, poljske vrapce i brgljeze napravite otvor od 32 mm, a za domaće vrapce i crvenrepke 38 mm. Za otvoren ulaz odrežite pola prednje strane.

SASTAVLJANJE

Jednu stranicu pribijte na poleđinu ostavivši po 100 mm s gornje i donje strane. Pribijte osnovicu na poleđinu i jednu stranicu, potom pribijte i drugu stranicu na poleđinu i osnovicu. Pribijte prednji dio na mjesto tako da pod kutom odrezan kraj bude gore, a nagib prema naprijed.

Kratkim čavlićima pribijte šarku na krov uz dio odrezan pod kutom, potom pribijte šarku na leda. Napravite dvije kukice od žice i pričvrstite ih sa svake strane krova.

Ugradite vijke za kukice kako biste njima zakvačili krov da ga vjetar ne otvori. Drvo premažite neotrovnom zaštitom za drvo.