Kako napraviti suhi pregradni zid Pregrade u stanu ili kuci

Kako napraviti suhi pregradni zid | Pregrade u stanu ili kući

Ima slučajeva da su stanovi u stambenim zgradama ili obiteljskim kućama napravljeni tako da ne odgovaraju našim potrebama.

Obično je dnevni boravak prevelik, a nedostaje nam još jedna dječja soba, ili je smočnica ogromna pa nam ne treba toliko velika.

Izlaz nam je u pregradnji sobe i dobivanje još jedne manje. Za sav posao nije potrebna velika pamet, novac ni materijal.

Od potrebnog alata trebamo imati:

– čekić
– kliješta
– izvijače razne
– pilu
– lisičji rep
– električnu ručnu kružnu pilu
-metar
-kutomjer

Postupak pripreme materijala:

 1.  Izrežemo alu profile na duljinu budućeg pregradnog zida na podu. Zašarafimo ih na podlogu tako da su postavljeni širi dio na pod. To će biti osnova za postavljanje zida.

 2 .  Isti postupak primijenimo i na plafonu.

3. Izmjerimo rastojanje između podne i plafonske letve te izrežemo stupove za okomito postavljanje. Okomiti stupovi trebali bi biti na svakih 100 cm. Prvo što ćete napraviti je da postavite dovratnik za vrata a tek onda razmjerite stupove nosače. Isto tako vodoravne letve trebale bi biti svakih 90 cm razmaka.

4. Kad ste napravili roštilj (kostur) zida, u unutrašnjost stavite mineralnu vunu da ispuni sav prostor. Sa svake strane zašarafite OSB ploče i to je to.

5. Ploče maskirajte sa tapetama boje zida ili nekim uzorkom, što više volite. Uživajte u svom uratku!