kako_ocistiti_kamene_zidove_ciscenje_i_popravljanje_kamenih_zidova

Kako očistiti kamene zidove | Čišćenje i popravljanje kamenih zidova

Mnoge vrste kamena koje se upotrebljavaju u građevinarstvu prilično su mekane i porozne te s vremenom, pod utjecajem atmosferskih prilika, postaju prljave.

Kako biste očistili onečišćen kameni zid, upotrijebite krutu ribaću četku i puno tople vode. Nemojte upotrebljavati sapun ili deterdžent jer i oni ostavljaju mrlje i mogu uzrokovati mrvljenje zida. Kako biste posve odstranili površinski sloj, upotrijebite električnu bušilicu s nastavkom tanjuraste žičane četke. Nosite zaštitne naočale i jednostavnu masku kako biste zaštitili oči i pluća. Kad se očišćeni kameni zid osuši, premažite izložene kamene površine silikonskim vodonepropusnim sredstvom. Kad se sredstvo osuši, posve je neuočljivo i kamenu pruža zaštitu od kiše i mraza.

Popravljanje oštećenih kamenih zidova

Na mjestu gdje je kameni zid jako oštećen, čekićem s dvije glave i dlijetom za obradu kamena isklešite sav oštećeni materijal, izbivši pravokutnu rupu. Odnesite komad izbijenoga kamena u vrtni centar u kojemu prodaju kamene ploče ili u trgovinu građevnog materijala, kako biste pronašli kamen odgovarajuće boje. Obradite novi komad kamena dlijetom i čekićem dok ne bude mogao stati u otvor u zidu. Zamiješajte žbuku od mekog pijeska i cementa u volumnom omjeru 4 : 1 pa vodi za miješanje žbuke dodajte polivinilacetatnog ljepila u omjeru 10 : 1. Neka mješavina bude što čvršća. Navlažite kamen kako ne bi povukao vlagu iz žbuke. Nanesite žbuku unutar otvora, umetnite kamen, a kad se vezivna žbuka stvrdne, ispunite spojišta na način da odgovaraju okolnome zidu. Ako ne možete pronaći kamen odgovarajuće boje, zamiješajte žbuku i obojajte ju suhom bojom prema boji zida. Dobra mješavina treba se sastojati od drobljenoga kamena, cementa i vapna u volumnom omjeru 12 :3 : 3 uz dodatak suhe boje. Upotrijebite što manje vode kako bi masa bila što suša. Prilikom miješanja, vodi dodajte polivinilacetatno ljepilo u omjeru 10 : 1. Ako je rupa koju trebate ispuniti velika, otprilike 20 mm dubine rupe naprije ispunite krhotinama crijepa utisnutima u žbuku. Nakon toga preostali prostor ispunite mješavinom žbuke. Zagladite površinu prema okolnome zidu dok je još svježa, a potom oblikujte prema ostalim spojištima na zidu. Manja oštećenje na kamenim zidovima mogu se ispuniti materijalom za popravljanje betona na bazi epoksi smole. Prije nanošenja materijala za popravljanje, iščistite sav razmrvljeni materijal.