kako-ocistiti-srebro-i-srebrni-nakit-ciscenje-srebra-srebrnog-nakita-i-srebrnine

Kako očistiti srebro i srebrni nakit | Čišćenje srebra, srebrnog nakita i srebrnine

Iako je srebro danas znatno niže vrijednosti od zlata, ono još uvijek nalazi posebno mjesto u izradi nakita i raznih stvari po kući zbog svoje nenametljive i lijepe boje.

Nažalost, srebro s vremenom izgubi na svojem sjaju jer se njena površina presvuče tamnim slojom sulfida netopljivog u vodi. Isto tako, nakit je u stalnom dodiru s kožom pa se na njemu nakupljaju mrtve stanice kože i masnoća, te ga je potrebno redovito čistiti.

Kako očistiti srebro i srebrni nakit? Čišćenje srebra, srebrnog nakita i srebrnine

Kako bi uklonili nakupljene nečistoće, te  vratili srebru prvotni sjaj, donosimo nekoliko savjeta kako očistiti srebro.

Rješenje br. 1 za čišćenje srebra

Najjednostavniji način je očistiti srebrninu blagim deterdžentom za pranje rublja i mješavinom alkohola i pudera, a kako biste u samom startu spriječili da ono potamni, držite srebro u zatvorenoj plastičnoj vrećici kada ga ne koristite.

Rješenje br. 2

Najčešći način čišćenja srebra je pepelom od cigareta. Pomiješajte pepeo s limunovim sokom ili vodom te tako dobivenom tekućinom istrljajte srebro. Pepeo cigarete je uspješno sredstvo zbog svog kemijskog sastava koji mu daje lagano abrazivno djelovanje.

Rješenje br. 3 za čišćenje srebra

Veoma uspješna metoda čišćenja srebra je ona uz pomoć sode bikarbone. Soda bikarbona se može koristiti sama na način da se njome, bez dodavanja vode, istrlja srebrni predmet.

Rješenje br. 4

Ocat također može poslužiti za čišćenje srebra. Dovoljno je samo umočiti srebro u ocat te ga čistiti četkicom za zube dvadesetak minuta. Nakon toga se srebro opere u toploj vodi te ispolira.

Rješenje br. 5 za čišćenje srebra

Velik broj ljudi koristi pastu za zube kao sredstvo za čišćenje srebra. Ona se nanese na četkicu kojom se srebro pere na sličan način kao i zubi. Nakon što ste završili s time operite srebro u hladnoj vodi, obrišite i posušite.

Rješenje br. 6

Srebrni nakit može pocrniti, a tamne mrlje najlakše briše kečap. Dovoljno je nakit uroniti u kečap na nekoliko minuta ili ga ispolirati četkicom za zube umočenom u kečap. Nakon toga treba ga isprati u vodi i obrisati krpom.

Ana Janušić