kako_popraviti_ostecenja_na_knjigama_obnavljanje_ostecenih_svezaka

Kako popraviti oštećenja na knjigama | Obnavljanje oštećenih svezaka

Mnoštvo jednostavnih popravaka može se izvršiti na oštećenoj knjizi kako bi joj se produžio životni vijek, ali samo ako je knjiga tvrdo uvezana platnom ili nekim drugim jeftinim materijalom. Knjige uvezane kožom odnesite stručnom knjigoveži.

Odvojena traka na hrptu

Traka na hrptu prekriva knjižni hrbat i sadrži naslov knjige. Ako se otkinula, nanesite polivinilacetatno ljepilo uzduž spojeva, poravnajte korice knjige s ljepljivim rubom, pritisite ih i namjestite u osnovni položaj. Ravnim priborom, kao što je kuhinjski nož, prijeđite uzduž spojeva kako biste istisnuli suvišno ljepilo, potom ih obrišite i očistite. Prekrijte hrbat masnim papirom i omotajte povez oko knjige kako bi držao hrbat i korice u osnovnom položaju dok se ljepilo suši.

Raspadnute korice

Ako se korice knjige raspadnu na spojevima, širom rastvorite knjigu i upotrijebite pletaču iglu koju ćete umetnuti između hrpta i korica kako biste na spojevima mogli nanijeti polivinilacetatno ljepilo. Zatvorite knjigu, položite je vodoravno i stavite na nju uteg koji ostavite 24 sata dok se ljepilo ne stvrdne.

Pokidane zadnje stranice

Ponekad se na mjestu presavijanja knjige pokidaju zadnje stranice umetnute unutar korica na početku i na kraju knjige (predlist i zalist). Stavite samo kapljicu polivinilacetatnog ljepila uzduž pukotine i pritisnite rubove čvrsto jedan uz drugi. Odrežite tanku traku papira i pritisnite je u lijepljenu pukotinu. Zatvorite knjigu i stavite utege dok se ljepilo ne osuši.

Istrgnute stranice

Stavite list masnog papira ispod poderanog mjesta. Pažljivo poravnajte istrgnute rubove i nanesite na njih polivinilacetatno ljepilo. Prekrijte poderano mjesto drugim listom masnog papira, prijeđite pažljivo uzduž poderanog mjesta i ostavite uteg 24 sata. Nakon toga odstranite masni papir.

Odvojene stranice

Kada se pojedine stranice knjige odvoje, mogu se zalijepiti natrag na svoje mjesto. Drugi način jest izrezati usku traku papira dužine knjige, ne širu od tiskanih margina stranica. Presavijte traku po dužini i zalijepite jedan rub na odvojenu stranicu, a drugi rub na susjednu stranicu. Stavite traku masnog papira na presavijeno mjesto i zatvorite knjigu kako biste ostavili da se ljepilo osuši.