postavljanje keramičkih pločica

Kako postaviti keramičke pločice | Postavljanje keramičkih pločica

Jeste li se ikada zapitali kako te keramičke pločice mogu biti postavljene toliko precizno? Koja je tajna perfektnog, odličnog postavljanja pločica? Kako izabrati pravu vrstu pločica za Vaš dom?

Keramičke pločice: Savršenstvo u vašem domu

Keramičke pločice su popularan izbor za podove i zidove u domovima diljem svijeta. Njihova izdržljivost, ljepota i lako održavanje čine ih idealnim rješenjem za kuhinje, kupaonice, hodnike i druge prostore s velikim prometom.

No, kako se postiže ta savršena ravnoteža između funkcionalnosti i estetike? Kako se te male pločice tako precizno slažu u besprijekornu cjelinu? Otkrijte tajne savršenog postavljanja pločica i preobrazite svoj dom u umjetničko djelo.

Izbor pločica: Širok spektar mogućnosti

Prije nego što započnete s postavljanjem, ključno je odabrati pravu vrstu pločica za vaše potrebe. Na tržištu postoji mnoštvo različitih opcija, od klasičnih keramičkih pločica do kamene keramike, grafitnih pločica i zidnih obloga.

Za podove u interijeru, kuhinje, kupaonice i prostorije za pranje rublja, keramičke pločice su izvrsna opcija. One su izdržljive, otporne na vlagu i lako se čiste. Za vanjske prostore, terase i bazene, postoje posebne pločice s dodatnim svojstvima otpornosti na temperaturne promjene i UV zračenje.

Priprema podloge: Ključ uspjeha

Kao i kod svakog drugog projekta, priprema je ključna za postizanje savršenih rezultata. Prije postavljanja pločica, neophodno je da podloga bude ravna i čvrsta. Glazirane keramičke pločice mogu se postavljati direktno na betonski i armirani pod, uz uvjet da je potpuno suh i izoliran.

Ukoliko je pod od drvene građe, pločice se mogu postaviti samo ako je drvo dovoljno čvrsto da izdrži težinu pločica. Ako niste sigurni, savjetujte se s građevinarom. U suprotnom, možete podložiti drveni pod šperpločom klase za vanjsko uređenje, pričvršćujući je specijalnim ljepilom.

Uklonite vinil s poda ako je prisutan, kako biste izravnali podlogu.

Postavljanje pločica: Korak po korak do savršenstva

Kada je pod pripremljen, vrijeme je za postavljanje pločica. To zahtijeva pažnju i preciznost, a ako želite profesionalan rezultat, savjetujemo angažiranje iskusnog keramičara.

 1. Provjerite razinu poda: Uvjerite se da je pod savršeno ravan. Ako niste sigurni, koristite libellu za provjeru. Ako je potrebno, izravnajte pod smjesom za izravnavanje.
 2. Odredite početnu točku: Započnite s postavljanjem pločica iz središta poda. Postavite jednu pločicu i koristite je kao referencu za raspored ostalih.
 3. Redanje pločica: Postavljajte pločice redom, odabranim uzorkom, koristeći distancere za osiguravanje jednakog razmaka. Redovito provjeravajte razinu pločica.
 4. Fiksiranje pločica: Koristite fiksator za pločice u kutovima i između pločica. Provjerite da li su sve pločice ravno postavljene.
 5. Izmjera i rezanje rubnih pločica: Izradite šablon od kartona za precizno izmjeravanje i rezanje pločica koje će se postaviti uz zidove. Za rezanje koristite dijamantni rezač pločica.
 6. Lijepljenje pločica: Brzo i efikasno

  Nakon rezanja i rasporeda svih pločica, vrijeme je za lijepljenje. Većina lijepila za pločice brzo suši, pa je potrebna brzina i preciznost.

  • Nanesenje lijepila: Nanesite tanak i jednak sloj lijepila na pod ili stražnju stranu pločice, zasebnu porciju po porciju kako lijepilo ne bi presušilo prije postavljanja.
  • Postavljanje pločica: Stavite pločicu na željeno mjesto i čvrsto je pritisnite dlanom kako bi se dobro spojila s lijepilom.
  • Provjera ravnoteže: Koristite libellu za provjeru ravnoteže svake pločice kako postavljate.
  • Čišćenje viška lijepila: Vlažnom krpom odmah uklonite višak lijepila koji procuri između pločica.

  Fuga: Finalni dodir

  Nakon što se lijepilo osuši, obično nakon 24 do 48 sati, vrijeme je za fugiranje. Fuga je materijal koji se nanosi između pločica kako bi se popunili praznine i stvorila vodonepropusna barijera.

  • Izbor fugirne mase: Izaberite fugirnu masu koja odgovara tipu pločica i širini spojeva.
  • Nanošenje fugirne mase: Dijagonalnim pokretima, gumiranom alatkom za fugiranje nanesite fugirnu masu preko pločica. Utisnite je čvrsto u spojeve kako bi se dobro spojila.
  • Uklanjanje viška fugirne mase: Nakon što malo stisne, vlažnom spužvom u kružnim pokretima uklonite višak fugirne mase s površine pločica. Pazite da ne oštetite fugirnu masu u spojevima.
  • Poliranje: Suhom krpom polirajte pločice kako bi uklonili tragove fugirne mase i dobili sjajne pločice.

  Savjeti za profesionalni izgled

  • Planirajte raspored: Prije postavljanja, planirajte raspored pločica kako bi imali minimalno rezanja, pogotovo kod skupljih pločica.
  • Uzmite si vremena: Ne žurite s radom. Postavljanje pločica zahtijeva pažnju i preciznost.
  • Zaštitite okolne površine: Ljepljivom trakom ili kartonom zaštitite okolne površine.
  • Čistite redovito: Tijekom postavljanja redovito čistite alate i okolne površine kako bi izbjegli zasušene mrlje od ljepila i fugirne mase.

  Uživajte u svojim savršenim pločicama!

  Uz malo truda i pažnje, možete sami postaviti keramičke pločice i preobraziti svoj dom. No, ako se ne osjećate dovoljno spremni za ovaj projekt, uvijek se možete obratiti profesionalnom keramičaru koji će posao obaviti stručno i brzo. Bez obzira na to tko obavi postavljanje, uživajte u lijepim i funkcionalnim keramičkim pločicama koje će trajati godinama!

 

Ana Janušić