kako-pravilno-odrzavati-i-cistiti-kozne-rukavice-kako-hr

Kako pravilno održavati i čistiti kožne rukavice

Odjevne predmete od glatke i antilop kože nemojte odmah spremiti nakon nošenja — ostavite ih neko vrijeme neka se prozrače. Ako su smočeni, stavite ih na vješalicu i ostavite ih neka se prirodno osuše, nikako blizu izvora topline.

Odjeću od antilop kože redovito treba četkati gumenom četkom ili gumenim podloškom — nikada žičanom četkom. Nemojte četkati antilop kožu dok je mokra. Nakon što skinete kožnate rukavice, odmah ih napuhnite i lagano izvucite prste kako biste ispravili oblik rukavica.

Održavanje kožnih rukavica

Većina kožnatih rukavica može se prati, no ipak prije pranja provjerite što piše na etiketi.

1. Da biste ih oprali, rastopite strugotine sapuna ili poseban sapun za pranje rukavica u toploj vodi. Rukavice perite na rukama — osim ako su načinjene od srneće kože, koja se lako dere dok je mokra. Nježno stišćite vodu u kožu, ali nemojte previše gužvati rukavice.

2. Nakon pranja, pažljivo skinite rukavice i isperite ih nekoliko puta u mlakoj vodi. Nježno ih stisnite unutar savijenoga ručnika. Napuhnite svaku rukavicu kako biste ih iznutra razdvojili, a potom ih pažljivo objesite i pričvrstite kvačicama za vršak poruba sa strane neka se suše.

3. Ne smiju biti obješene na izravnome suncu niti blizu izravnog izvora topline. Kad budu gotovo suhe, navucite ih na ruke ili ih nježno rastegnite. Rukavice koje se ne smiju prati treba dati na čišćenje u kemijsku čistionicu.