kako_presnimiti_vhs_na_dvd_kako_prebaciti_vhs_na_dvd_konverzija_vhs_na_dvd

Kako presnimiti VHS na DVD | Kako prebaciti VHS na DVD | konverzija VHS na DVD

VHS je nezgodno koristiti u današnjem digitalnom svijetu tako da puno ljudi želi prebaciti svoje stare video zapise na DVD. Vi naravno, možete naći servis koji će to učiniti za Vas, ali to može biti dosta skupo ako imate nekoliko VHS kazeta. Ovaj članak će opisati tri načina za prijenos VHS vrpce na DVD, tako da možete napraviti digitalnu kopiju te ju podijeliti s obitelji i prijateljima.

Postoji nekoliko načina kako prebaciti VHS snimak na DVD. Ovo su neki najčešći i možda najjednostavniji:

Uz pomoć video-kamere

Skoro svaka kamera, također može poslužiti kao alat u direktnom kopiranju snimaka sa starog VCR formata na digitalni format. Obično, sve što je potrebno je kablom povezati video out izlaz (crveni, bijeli i žuti konektori) na vašem video reproduktoru i video in ulaz na kameri i da pritisnete nekoliko tipki. S obzirom na to da svaka kamera ne radi po istom principu, prije pokretanja postupka provjerite uputstva koje ste dobili uz kameru. Ovo je jedna od sporijih metoda, ali je vrlo jednostavna jer ne zahtjeva dodatne uređaje ukoliko već imate kameru.

Uz pomoć računala

Ono što je za početak potrebno kako bi se na monitoru vidjela slika sa videa ili kamere je interna ili eksterna TV kartica ili grafička kartica sa video-ulazom (VIVO). Pored toga, potrebni su i kablovi za priključivanje i odgovarajući program na računalu. Pravilno povezivanje videa i računala vrlo je važno, jer utječe na kvalitetu slike. Različiti kablovi i konektori mogu biti upotrebljeni za ovo povezivanje.

Prvi i najrasprostranjeniji je antenski ili RF kabl, koji jednom žicom prenosi sve informacije potrebne za prijenos slike i zvuka (boja, osvetljenost, zvuk itd.). Međutim, zbog toga što se sve prenosi jednom žicom, signali utječu jedni na druge, pa je na kraju kvaliteta slike lošija od originalnog.

Bolju kvalitetu može se dobiti uz pomoć kompozitnog priključka (tzv. cinch ili RCA). Standardno je obilježen žutom bojom i prenosi samo informacije o slici, dok se stereo zvuk prenosi putem još dva takva konektora koji su obilježeni crvenom i bijelom bojom. Pošto se slika i zvuk prenose posebnim žicama, manji su i utjecaji jednih na druge, pa su i manji gubici.

Od ovoga, bolji način povezivanja je S-video (super-video), koji sliku prenosi putem četiri žice i u njima je slika dalje razdvojena na signale o boji i svjetloći, što daje čistiju sliku.

I na kraju, najbolji način povezivanja je preko SCART priključka. On se sastoji od 21 žice i može prenijeti najkvalitetniju sliku jer su signali slike još više razdvojeni na sastavne komponente RGB (crvenu, zelenu i plavu boju), pa su i gubici minimalni. Provjerite da li su spojene sve žice unutar konektora, jer postoje izvedbe s smanjenim brojem konekcija te Vas to vraća na nivo kompozitnog ili S-video kabela.

Kada je sve pravilno povezano, slika će se pojaviti na ekranu, a da bismo tu sliku pretvorili u digitalni format i sačuvali je potreban je odgovarajući  program koji to radi u realnom vremenu. Kupovinom TV kartice uglavnom se dobija i takav program, ali postoje i posebni programi, kao što su na primer Ulead Video Studio, CyberLink Power VCR i drugi.

Sljedeće što treba uraditi je odabrati format u kome će se snimati. To treba napraviti ovisno od toga gdje će se snimka gledati, koliko treba da bude velika, kakve kvalitete…

Najlošiju rezoluciju i kvalitetu slike daje VCD (MPEG1) format, bolju daju DivX, AVI i MPEG2, na najbolju MPEG4 ili MKV koji podržavaju puni format. Postoje i neki drugi formati ali su oni manje zastupljeni. Važno je obratiti pažnju i na veličinu datoteke. Treba imati na umu da svi ovi formati imaju i pozitivne i negativne strane, pa ih treba birati u ovisnosti od potrebe.

Nakon svega ovoga potrebno je još samo pritisnuti tipku za snimanje i pričekati.

Combo uređaji

Ovi uređaji predstavljaju kombinaciju DVD i VCR (video) reproduktora i snimača i mogu se kupiti u svim dućanima koji prodaju tehniku. Sve što je potrebno da napravite je da ubacite VHS kazetu i prazan DVD, pritisnete nekoliko tipki i presnimavanje će početi. Ukoliko ne želite da obrađujete video snimak koji presnimavate, onda je ovo najbrža i najdirektnija metoda.

Naravno, ako Vam ništa od toga nije prikladno ili nemate odgovarajuću opremu, uslugu digitaliziranja možete zatražiti u nekom od foto servisa.