Kako rukovati motornom pilom Piljenje motornom pilom

Kako rukovati motornom pilom | Piljenje motornom pilom

Rukovanje ovim moćnim i korisnim alatom zahtijeva snagu i određen stupanj vještine. Prosječna osoba vična obavljanju raznih radova po kući i oko nje prepoznat će motornu pilu kao brzo i učinkovito oruđe za rezanje dugih grana na kraće komade ili za grubo rezanje teške drvene građe. No rušenje i orezivanje grana stabla najbolje je prepustiti kvalificiranoj osobi.

UPOZORENJE

   1.    Nikada nemojte upotrebljavati motornu pilu dok ste na stablu ili na ljestvama.

   2.    Za rukovanje motornom pilom potrebne su obje ruke i čvrst stisak: u slučaju da se okliznete ili da se pila omakne, posljedice bi mogle biti ozbiljno ranjavanje.

Pilu može pokretati benzinski ili električni motor. Za uporabu oko kuće električni tip je najjednostavniji za rukovanje.

   3     .    Ako vam je potreban snažniji model s benzinskim motorom, pokušajte ga unajmiti u specijaliziranoj trgovini alata.

  4   .   Sve motorne pile prodaju se s jasnim uputama o sigurnosti i rukovanju. Pažljivo ih proučite prije piljenja.

 5.  Nosite odjeću koja neće visjeti i tako zapinjati za prepreke.

 6 . N osite čvrste vrtlarske rukavice, zaštitne naočale i, po mogućnosti, zaštitnu kacigu. Obujte čvrste cipele, ili još bolje, zaštitne čizme s čeličnim štitnicima za prste.

Pratite nas na društvenim mrežama

Ne budite sramežljivi, pridružite se Kako.hr zajednici, svaki dan naučite nešto novo i podijelite svoja znanja s drugima.