kako_se_zastititi_od_propuha_brtvljenje_prozora_vrata_i_podova

Kako se zaštititi od propuha | Brtvljenje prozora, vrata i podova

Zaštita od propuha je najjeftiniji i najučinkovitiji oblik izolacije vašeg doma.

Prozori i unutrašnja vrata

Zabrtvite ih spužvastom ili gumenom samoljepljivom izolacijskom trakom tako da je prilijepite na okvire. Traka je obično debela 6 mm i široka 10 mm, a rok trajanja joj je od jedne do pet godina. Očistite okvire toplom vodom i deterdžentom za pranje posuđa. Ostavite neka se osuše i škarama ili skalpelom odrežite potrebnu dužinu trake. Postupno odlijepite zaštitni sloj papira na traci i zalijepite je na predviđeno mjesto. Krajeve trake čvrsto zalijepite u kutove okvira. U tu svrhu mogu se upotrijebiti i elastičan najlon ili metalna traka -možete ih nabaviti u trgovinama opreme za kućne majstore — osobito za neravne okvire prozora i vrata s nejednakim otvorima, kao i za klizne prozore na podizanje. Imaju duži vijek trajanja od spužve ili gume. Traka obično već ima izbušene rupe i prodaje se zajedno s čavlićima za pričvršćivanje. Odrežite potrebnu duljinu škarama za lim ili škarama za dvostruku namjenu. Postavite je tako da uzdignuti rub bude okrenut od prozora ili vrata. Otvori u okviru ili oko okvira obrtnih prozorskih krila ili vrata, mogu se zabrtviti brtvilom od silikonske gume koje možete nabaviti u prodavaonicama opreme za kućne majstore.

Unutrašnja i ulazna vrata

Na tržištu postoji nekoliko vrsta brtvenih letvica za pragove, među kojima su traka od spužve, letvica s najlonskom četkicom i letvica s elastičnom najlonskom trakom ili metalnom trakom. Odrežite potrebnu duljinu samoljepljive spužvaste trake. Zalijepite trake duž bočnih strana i duž vrha okvira vrata. Letvica s najlonskom četkicom, ili je samoljepljiva, ili se čavlićima pričvrsti na vrata. Elastična najlonska ili metalna traka također se pričvrsti čavlićima. Za dodatnu zaštitu, letvica s najlonskom četkicom može se postaviti na podnožje vrata – na vanjski dio unutrašnjih vrata i unutrašnji dio ulaznih vrata. Brtvene letvice za ulazna vrata obično se sastoje od dva dijela: jedan se vijcima pričvršćuje na podnožje vrata, a drugi na prag ispod vrata. Neke brtvene letvice također štite i od kiše.

Podovi

Najbolji način zaštite drvenog poda od propuha jest taj da ga prekrijete lesonitnim pločama, zatim sagom ili vinilom. Druga je mogućnost ispunjavanje otvora između podnih dasaka. Otvore veće od 6 mm treba ispuniti tankim letvicama klinastog oblika od mekanog drveta. Nanesite ljepilo za drvo na obje strane letvice i drvenim čekićem zakucajte je u otvor. Ostavite mali dio letvice iznad poda. Kad se ljepilo stvrdne, izblanjajte višak drveta. Obradite hrapave površine brusnim papirom. Manji otvori mogu se ispuniti elastičnim brtvilom u boji koje se nanosi pištoljem za brtvljenje, ali za veće prostorije je skupo i ne može se bajcati. Ispunite male otvore na bajcanim podovima papirmašeom. Kad se stvrdne, može se izgladiti brusnim papirom i izbajcati. Nikada nemojte zatvoriti vanjsku opeku: šuplju ventilacijsku.