kako očistiti masne mrlje s odjeće čišćenje masnih mrllja

Kako ukloniti masne mrlje | Čišćenje masnih mrlja i masnoća s odjeće

Masne mrlje često se mogu doimati neuništivima, ali postoje načini kako ih ukloniti. Donosimo vam nekoliko jednostavnih i korisnih rješenja, kako bi očistili masne mrlje s vaše omiljene odjeće ili pak tepiha, i to sa stvarima koje zasigurno imate kod kuće.

Kako ukloniti masne mrlje? Čišćenje masnih mrlja i masnoća s odjeće

Što vam je potrebno:

  • Papirnati ručnik
  • sredstvo za ručno pranje posuđa
  • topla voda
  • deterdžent za pranje rublja
  • dječji puder
  • kukuruzna škrob
  • sol
  • alkohol

Rješenje br. 1 za masne mrlje

Ako je mrlja svježa, uzmite čist papirnati ubrus te pritisnite na masne mrlje, kako bi apsorbirali što više masnoće. Izbjegavajte brisanje kako ne bi samo još više proširili mrlju.

Nakon toga, izlijte na mrlju sredstvo za ručno pranje posuđa, jer su takva sredstva napravljena kako bi privlačila i upijala masti, te će se ona jednostavno odvojiti od tkanine. Ostavite da odstoji tako 10-ak minuta i pazite da koristite prozirni gel, jer bi obojeni mogao oštetiti svijetlu odjeću.

Zatim dio odjeće gdje se nalazi masna mrlja namočite u toploj vodi i ostavite 20-ak minuta, te odjeću operite na uobičajeni način deterdžentom za pranje rublja, od kojih preporučamo Persil, jer je blag prema vašoj odjeći a grub prema mrljama.

VEZANI ČLANCI:

______________________

Rješenje br. 2 za uklanjanje masnih mrlja

Masne mrlje najbolje je odmah posipati dječjim puderom i ostaviti tridesetak minuta, kako bi pokupio masnoću. Zatim uklonite puder četkicom za zube ili većom četkom, ovisno o veličini mrlje te operite u perilici rublja na uobičajeni način (prepouča se minimalna temperatura od 60 stupnjeva).

Rješenje br. 3 za rješavanje masnoće

Pomiješajte malo soli s četiri puta više alkohola. Koristeći krpu utrljajte tu mješavinu u mrlju dok ne nestane. Kada uklonite mast, a otopina ishlapi, preostalu sol usišite, a vlažnom krpom obrišite sve nastale mrlje od soli.

Rješenje br. 4 za čišćenje masnih mrlja

 Još jedno od vrlo učinkovitih rješenja je korištenje kukuruzne škrobi. Masne mrlje pospite kukuruznim škrobom i ostavite da djeluje sat do dva. Nakon toga, višak škroba nježno uklonite i blago istrljate zaprljani dio odjeće. Potom, odjeću operite u vreloj vodi, u koju ste dodali nekoliko kapi deterdženta za suđe. Malo deterdženta dodajte i direktno na mrlju, te blago istrljajte. Na kraju, operite odjeću u perilici rublja.

Ana Janušić