oluci_i_odvodi_kisnice_popravljanje_i_postavljanje_novih_oluka

Oluci i odvodi kišnice | Popravljanje i postavljanje novih oluka

Ujesen se oluci mogu začepiti opalim lišćem ili granama, zimi oštetiti zbog leda. Zato se isplati prije i poslije zime provjeriti može li voda nesmetano otjecati.

Postavite ljestve na najudaljenije mjesto od odvodne cijevi, s najmanje tri prečke iznad oluka tako da imate dobro uporište za ruke. Kako se ljestve ne bi mogle klizati, osigurajte ih užetom provučenim kroz prstenasti vijak uvrnut u okapnu dasku (daska na koju se pričvršćuje oluk). Izlijte kantu vode u oluk što brže možete kako bi se stvorila navala vode. Zatim gledajte što se događa. Ako voda normalno otječe, ne bi trebalo biti problema. Ako se na jednome mjestu sakuplja u lokvu, onda oluk visi. Bude li potrebno, premjestite ljestve i provjerite držače oluka na tome mjestu. Zavrtnji mogu biti otpušteni ili zahrđali. U tom slučaju zamijenite ih nehrdajućim vijcima nešto većih dimenzija — zavrtnjima broj 10 umjesto onih broj 8 – ako mogu proći kroz rupe držača oluka. U protivnom, ispunite rupe na okapnoj dasci drvenim kitom za vanjsku uporabu, sačekajte da se kit stvrdne pa uvrnite nove zavrtnje. Primijetite li da je okapna daska trula, skinite oluk i zamijenite taj dio daske.
Uočite li da voda kapa na spojevima oluka, iićistite sve smeće sa spojeva. Na metalnim olucima može zahrdajj noseći vijak. Izvadite ga, premažite oluke bitumenskim brtvilom za oIuk i postavite novi vijak. Zategnite ga ključem dok se ne istisne brtvilo. Ako je oluk plastičan, provjerite je li elastična obujmica, koja drži dijelove oluka skupa, na svome mjestu i jeli oštećena. Ako se labavo drži u svome položaju, u pitanju može biti brtva. Odvojite dijelove i uklonite brtvu od sintetičke gume. Treba biti spužvasta i mekana. Ako je stisnuta i tvrda, zamijenite je novom brtvom. Uočite li da je metalni oluk napuknuo, zabrtvite ga brtvilom za oluke. Ne uspije li voda oteći, posumnjajte na začepljenje odvodne cijevi. To može uzrokovati lišće ili staro ptičje gnijezdo zaglavljeno u odvodnoj cijevi. Nikada nemojte gurati uzrok začepljenja prema dolje. Pokušajte ga izvući prema gore pomoću dugačke savijene žice. Ili, u krajnjem slučaju, kad je začepljenje izvan dometa, unajmite poseban alat za otčepljivanje odvodnih cijevi koji će se probiti kroz začepljenje kako biste ga mogli izvući odozgo.
Za čišćenje preostalog smeća upotrijebite vrtno crijevo i saperite odozgo unutrašnjost cijevi. Kada sve očistite, postavite plastičnu ili metalnu rešetku na ulivni dio odvodne cijevi tako da ništa drugo ne može ući unutra. Uočite li prohrđalu rupu u metalnom oluku, odstranite svu površinsku hrđu i zatim popravite rupu pastom za popravke na bazi epoksi smole. Zagladite pastu prije no što se stvrdne. Osim što trajno zatvara rupu, pasta ujedno djeluje i kao antikorozivno sredstvo. Ako je veći dio oluka jako oštećen hrđom, bolje ga je zamijeniti nego krpati. Pukotine u odvodnim cijevima često su uzrokovane začepljenjem u cijevima. Kad se začepljenje unutar cijevi smrzne, ono se širi i stvara dovoljan pritisak koji može oštetiti cijev. Ako cijevi nisu jako oštećene, popravite ih pastom za popravke na bazi epoksi smole ojačanom trakama od staklenih vlakana. Pastom premažite cijev, prekrivajući oštećeni dio, omotajte trake od staklenih vlakana preko toga i utisnite ih u pastu i konačno na to nanesite još jedan sloj paste.

Mijenjanje oluka

Ako je metalni oluk u lošem stanju, skinite ga i zamijenite plastičnim olucima. Skidanje oluka od lijevanog željeza posao je za dva čovjeka jer dijelovi oluka mogu biti vrlo teški. Pokušajte pronaći način da svežete dio oluka i spuštate dio po dio do vašeg pomagača. Ne pokušavajte sami rukovati čitavim dijelovima oluka. Može vas lako srušiti s ljestava. Kako biste odvojili dio oluka, pokušajte odvrnuti matice koje prolaze kroz dijelove oluka. Ako su potpuno zahrđale, pokušajte u navoj nanijeti ulje ili otapalo za hrđu. Ako to ne uspije, prerežite vijak malom lučnom pilom za željezo. Kad spustite oluk, odvijte držače s okapne daske. To također može biti težak posao ako su zavrtnji zahrđali. Ako je boja na okapnoj dasci još u dobrom stanju, ispunite sve stare rupe od zavrtanja drvenim kitom i obojite ga kada se stvrdne. Ako dasku treba potpuno obnoviti, sad je najbolje vrijeme za to.
Svaki oluk mora biti nagnut od zatvorenog kraja prema odvodnoj cijevi tako da voda može otjecati. To se zove nagib i mora biti najmanje 25 mm na svakih 3 m. Znači da je prvi posao izračunati točan nagib. Postavite držače na odgovarajuću visinu od 75 mm od kraja okapne daske. To će biti zatvoreni kraj oluka. Odvodna cijev bit će na suprotnom kraju daske. Pridržite dio oluka odvodne cijevi na njegovu mjestu i zatim izmjerite 75 mm kako biste zabilježili položaj zadnjeg držača oluka. Izračunajte točan nagib oluka i ponovno postavite držače. Pri krajnjim slučajevima možda neće biti moguće dobiti točan nagib zbog veće duljine. U tom slučaju morat ćete odvodnu cijev postaviti u sredinu ili blizu sredine, ako je ondje prozor, i usmjeriti nagib oluka s obje strane prema odvodu.
Upotrijebite konopac kako biste označili položaj srednjih držača na okapnoj dasci — najmanje jedan držač na svakih 600 mm. Proučite upute dobivene s olukom kako biste vidjeli koliki je preklop potreban na spojevima oluka. Oluk morate odrezati pod pravim kutom tako da uredno pristaje u svoje ležište. Najbolji alat za rezanje je fina lučna pila. Pilite od dna oluka prema krajevima. Izgladite prepiljene krajeve turpijom ili finim brusnim papirom. Dijelove odvodnih cijevi također treba pažljivo izmjeriti radi potrebnog preklapanja na mjestima gdje jedna cijev ulazi u drugu. Plastični oluci međusobno su povezani posebnim ljepilom i kada se spojevi zalijepe, nemoguće ih je rastaviti. Odvodnu cijev od lijevanog željeza obično drže držači pričvršćeni teškim čavlima za cijevi. Plastične držače je najbolje pričvrstiti tako da se zid probuši i da se postave umetci u koje se uvrnu zavrtnji držača.