sapun od kokosovog ulja

Kako napraviti sapun od kokosovog ulja kod kuće u 6 jednostavnih koraka

Sapun od kokosovog ulja nudi obilje zdravstvenih prednosti. Vlaži kožu, čini je čvršćom i čistom te sprječava pojavu izbijanja prištića, akni i raznih kožnih oboljenja.

Zdravstvene prednosti kokosovog ulja:

  • Uklanja mrtve stanice kože
  • Vlaži suhu kožu
  • Čuva kožu glatkom i zdravom
  • Uklanja toksične tvari iz tijela
  • Sprječava i liječi mikrobne infekcije i liječi herpes
  • Ublažava bol, svrbež, crvenilo i osipe

Naučite kako napraviti sapun od kokosovog ulja kod kuće u 6 jednostavnih koraka

Sapun od kokosovog ulja

Korak 1

Sastojci

  • 1.5 kg kokosovog ulja
  • 1.5 L maslinovog ulja
  • 650 ml natrijevog hidroksida (lužina)
  • 75 g zobenih mekinja
  • 1 žlica „zoca“ od kave
  • 255 g kave

Alati

  • Termometar od nehrđajućeg čelika
  • Kuhinja
  • Rukavice, zaštitne naočale, maska ​​za lice
  • Posuda od nehrđajućeg čelika
  • Posude i alati za mjerenje
  • Ručni mikser
  • Posude za miješanje
  • Žlica od nehrđajućeg čelika
  • Silikonska kuhača
  • Ručnik
  • Papir za pečenje
  • Kalup za sapun
Korak 2

Mjerenje i miješanje

Dobro izmjerite sve sastojke prije nego ih stavite u zdjelu za miješanje. Također pazite da cijeli postupak radite u dobro prozračenom prostoru. Također, ne zaboravite nositi zaštitnu opremu kako biste izbjegli moguće ozlijede.

Kavu dodajte u posudu gdje ste stavili i natrij hidroksid. Pričekajte neko vrijeme kako bi se kava u potpunosti otopila. Uklonite masku za lice, ali ne i rukavice.

Korak 3

Emulgacija

Rastopite kokosovu mast na niskoj temperaturi (na maloj vatri). Kokosovo ulje zatim pomiješajte s maslinovim uljem.

Koristite termometar od nehrđajućeg čelika kako biste provjerili temperaturu koja bi trebala biti od 100-110 stupnjeva, kao i lužina koju ćete sada pomiješati s uljima i miksati. Trebali biste dobiti gustu smjesu.

Sada sve to pomiješajte s kavom i mekinjama i miješajte sa silikonskom kuhačom

Korak 4

Ulijevanje i izolacija

Ulijte smjesu u kalup za sapun. Pokrijte je papirom za pečenje i umotajte sve zajedno u ručnik kako bi zaštitili kalup.

Korak 5

Rezanje

Smjesu držite u kalupu 24 do najviše 48 sati.

Nakon tog vremena, uklonite smjesu iz kalupa i na zraku, bez kalupa ga ostavite da otvrdne do kraja.

Sapun izrežite nožem na veličine koje vam najviše odgovaraju.

Korak 6

Isparavanje

Preporuka je sapune držati na mjestu koje je dobro prozračeno.

U takvom prostoru sapun držite nekoliko tjedana. U tom će se razdoblju odraditi proces saponifikacije, kada će višak tekućine ispariti.

Volite znanje? Primajte ovakve članke na e-mail i naučite nešto novo svaki dan.

ZANIMA ME

Pogledajte sve članke u kategoriji URADI SAM