briga-o-antikvitetima-antikvitet-i-njegovo-restauriranje-kako-hr

Briga o antikvitetima | Antikvitet i njegovo restauriranje

Restauriranje antikviteta složen je obrt, stoga ako imate kakav vrijedan komad koji je potrebno očistiti ili popraviti, odnesite ga profesionalnom restauratoru. Ako pak niste sigurni u njegovu vrijednost, odnesite ga na procjenu renomiranom trgovcu antikvitetima.

Čišćenje i poliranje

Namještaj koji je tijekom godina nakupio sloj nečistoće može se očistiti otopinom s jednakim udjelom lanenoga ulja, octa i terpentina te četvrtinom udjela metiliranog alkohola.

Prije svake uporabe, mješavinu dobro protresite i nanesite mekom krpom. Jedna od čari antiknog namještaja jest upravo patina koju drvo poprima s godinama, a koja nije isto što i nečistoća pa je ne treba uklanjati. Furnir i namještaj s francuskom politurom polirajte kremom za namještaj — na nelakirano drvo primijenite kupovno voštano laštilo ili ga sami možete pripremiti tako što ćete rastopiti 30 g pčelinjeg voska u 90 ml terpentina.

Uklanjanje ogrebotina i mrlja

Ogrebotine na poliranoj površini mogu se ispuniti slabom otopinom laka i metiliranog alkohola. Nanesite ju slikarskim kistom sve dok ispuna ne bude iznad površine. Kad se stvrdne, poravnajte finim brusnim papirom. Ulaštite metalnim laštilom ili smjesom za laštenje.

Mrlje uzrokovane toplinom i vodom koje nisu prodrle u drvo mogu se ukloniti metalnim laštilom i mekom krpom. Sive mrlje koje se ponekad pojavljuju na visokopoliranom namještaju mogu se tretirati otopinom jedne žlice octa u litri tople vode. Prebrišite natopljenom mekom krpom, posušite čistom krpom i ispolirajte. Nagorena mjesta tretiraju se na gotovo jednak način kao i ogrebotine. Prvo ostružite nagoreno mjesto sve do čistog drveta, izbrusite finim brusnim papirom te izbajcajte po potrebi. Potom ispunite i dovršite kao kod ogrebotina.

Popravak oštećenog furnira

Lagano odignut furnir može se popraviti pritiskanjem vrućeg glačala preko nekoliko slojeva bugačice. Ako to ne uspije, skalpelom odvojite odignuti dio te ispod furnira utisnite malo polivinilacetatnog ljepila pa pritisnite toplim glačalom. Na to mjesto stavite nekoliko teških knjiga i ostavite tako 24 sata da se furnir dobro zalijepi.

Popravljanje porculana

Vrijedan porculan, kao što je Meissen ili Chelsea, trebalo bi povjeriti stručnjaku na brigu, no manje vrijedan porculan može popraviti bilo tko uz malo pažnje i strpljenja. Postoje brojna ljepila koja se mogu upotrijebiti za popravak porculana, s time da je najbolje od njih cijanoakrilat — takozvano »super ljepilo« koje trenutačno veže.

Prije samoga popravka, metiliranim alkoholom očistite oba dijela koja ćete spojiti te provjerite slažu li se dijelovi u potpunosti. Nanesite malo ljepila samo na jednu površinu — spojite oba dijela i čvrsto ih držite oko 30 sekundi. Vrlo pažljivo spojite dijelove iz prvog pokušaja jer s cijanoakrilatom nema druge prilike.

Sitne napukline na porculanu postaju sve primjetnije kako se s vremenom u njih natalože prljavština i masnoća — višesatno natapanje komada u jakoj otopini izbjeljivača za domaćinstvo očistit će napukline i time ih učiniti gotovo neprimjetnima. Krhotine se mogu zapuniti mješavinom epoksi-smole i finog praha krede tj. bjelila. Ako je komad koji trebate popraviti neke druge boje, a ne bijele, mješavini dodajte boju u prahu kako biste dobili odgovarajuću nijansu.

Čišćenje mjeda, bakra, bronce, kositra i srebra

Jako potamnjelu mjed čistite otopinom 1 uvrh pune žlice soli i 2 žlice octa u 0,5 litara vode. Otklonite zeleni talog s bakra, koji se naziva BAKRENA PATINA, pastom od bjelila i metiliranog alkohola. Oba metala polirajte blago abrazivnom metalnim laštilom. Nemojte doći u napast da lakirate polirane bakrene i mjedene antikvitete — jer iako bi vas to spasilo od redovitog poliranja, jednako tako bi smanjilo vrijednost samoga predmeta.

Bronca s vremenom dobiva patinu smeđih ili plavozelenih nijansi koja se nikada ne bi trebala odstranjivati. Ne polirajte broncu, jednostavno ju povremeno obrišite mekom krpom.

Kositar često polirajte jer ako ga se zapostavi, poprima sivi mat koji je teško odstraniti. Upotrijebite kupovno laštilo za kositar, a ne općenamjensko metalno laštilo koje je previše abrazivno, te žustro trljajte mekom krpom. SREBRO i posrebreni predmeti brzo tamne, no zadržat će svoj sjaj ako se redovito čiste pouzdanim laštilom za srebro i mekom krpom ili jelenjom kožom. Srebro uvijek polirajte ravnim potezima, nikako poprečnim ili kružnim kretnjama. Nakon poliranja, očistite u vrućoj vodi i sapunu.

Čišćenje i popravljanje stakla

Jako zamrljano brušeno staklo namočite u mješavinu vode i tekućeg deterdženta uz dodatak nekoliko kapi amonijaka. Razbijeno se staklo može slijepiti na isti način kao i razbijeni porculan, a dostupna su i posebna ljepila za staklo, koja uz pomno praćenje naputaka proizvođača daju izvrsne rezultate.

Ana Janušić