kako_iskoristiti_ormare_kako_najbolje_iskoristiti_spremisni_prostor

Kako iskoristiti ormare i najbolje iskoristiti spremišni prostor

U kuhinji i spavaćim sobama, manji i veći ormari s policama i vješalicama, koji su u početku bili prikladan spremišni prostor, ubrzo su dodavanjem novih stvari, kao što su posude i odjeća, postali pretrpani. Kako biste povećali spremišni prostor u kući, sami možete napraviti novi ormar i na njemu primijeniti ideje za bolje iskorištenje prostora ili te iste ideje primijeniti na stare ormare.

Žičane ili plastične košare, koje možete nabaviti u željezarijama ili trgovinama opreme za kućne majstore mogu se ugraditi u ormar kako bi povećale iskoristivost prostora i pružile pristup njihovu sadržaju. Mogu biti različitih dubina – na primjer,  duboka košara na dnu, a plitke košare iznad – i mogu se ugraditi tako da se posve ili djelomično mogu izvlačiti, poput ladice.
Na bočne stranice ormara ugradite nosače za svaku košaru. Nosači mogu biti drvene ili plastične letvice ili od kutnog metala. Ostavite oko 50 mm iznad svake košare kako ne bi smetale jedna drugoj pri izvlačenju. Ako ne želite da se košare do kraja izvlače, pričvrstite lagani lanac između leđa ormara i stražnjeg kraja svake košare. Podesite duljinu lanca tako da se košare mogu izvući samo do pola. Unutrašnja strana vrata ormara također može poslužiti kao prostor za spremanje.
Velik izbor jeftinih i lako ugradivih žičanih ili plastičnih košara može se naći u prodavaonicama opreme za kućne majstore. Potrebno ih je samo zavrtnjima pričvrstiti na unutrašnju stranu vrata ormara. Te košare također mogu biti duboke ili plitke, uske ili široke, a kad se vrata ormara zatvore, uklopit će se u neiskorišten prostor iznad polica. Na vrata također možete ugraditi kraću zastornicu ili držač za ručnike, a na njih možete objesiti kravate, šalove ili remenje. Na isti način, u kuhinjskim ormarićima možete spremiti kabele električnih kućanskih uređaja. Čvrsti opružni držači uvrnuti s unutrašnje strane vrata visokoga kuhinjskog ormara mogu držati metle i brisala za pod.
U ormarima, odjeća na vješalicama često je obješena o drvenu prečku, koja se s vremenom izvije pod svojom težinom. Izvadite prečku i na najgornju dasku ili ispod najgornje police ormara ugradite vodilicu za zavjese s najlonskim klizačima ili klizačima na kotačiće. Odjeća će visjeti na vješalicama zakvačenima na klizače. To vam oslobađa nešto više prostora u dnu ormara, gdje možete ugraditi police za cipele.
Unutrašnja strana vrata ormara dobra je za postavljanje ogledala za čitavu figuru, no staklo ogledala je teško i može oslabiti šarke koje nisu predviđene za nošenje takve težine. Rješenje su zrcalne pločice, koje se postavljaju pomoću samoljepive pjenaste podloge zalijepljene u svaki kut i u sredinu pločice.
Pomoću kutnika i libele označite ravnu crtu na visini na kojoj želite postaviti ogledalo. Zalijepite gornji red pločica uz označenu crtu. Oprezno ih namjestite jer samoljepljiva podloga odmah hvata, a poslije nećete imati priliku popraviti ih. Postavite preostale pločice ispod prvog reda tako da između bridova ostavite tanak razmak. Od 36 kvadratnih pločica od 150 mm može se dobiti ogledalo veličine 0,6 m x 1,3 m.