kako-napraviti-kamenjar-savjeti-i-ideje-za-izgradnju-kamenjara-kako-hr

Kako napraviti kamenjar | Savjeti i ideje za izgradnju kamenjara u vrtu

PLANIRANJE I GRADNJA KAMENJARA

Odaberite polusjenovito mjesto prošarano sunčevom svjetlošću koja se probija kroz krošnje obližnjih stabala. Ako u vrtu postoji prirodna padina, iskoristite je. Zapamtite, međutim, da će padina okrenuta prema jugu ili jugozapadu dobivati najviše sunca, dok će vaša kamenjara najviše doći do izražaja ako gleda na vaš vrt prema kući. Ako ne možete uskladiti ta dva uvjeta, možda će cvjetne gredice, uzdignute, biti prikladnije nego kamenjar, a mogu poslužiti gotovo istoj svrsi.

Dobra propusnost kamenjara je vrlo bitna. Iskopajte gornji sloj zemlje na dubinu od oko 600 mm i djelomično ga ispunite lomljenim materijalom za ispunu ili građevinskom šutom. To prekrijte slojem šljunka, kamenja i kamenčića pa na vrh stavite obrnuto busenje trave. Naposljetku vratite gornji sloj zemlje.

ODABIR KAMENJA

Ako živite na području gdje u prirodi ima kamena za gradnju, iskoristite ga. U protivnom, morate se osloniti na lokalni vrtni centar ili trgovca građevinskim materijalom koji će vjerojatno moći naručiti što želite. Vapnenac je otporan na mraz, a pod utjecajem vremenskih prilika poprima lijep izgled. Pješčenjak je lakši pa je stoga volumno jeftiniji od vapnenca, ali neke vrste su podložne oštećenjima pri temperaturama nižim od nule. Tufa, lagana, porozna vrsta vapnenca dobra je za kamenjare, ali je skupa. Međutim, sami možete napraviti imitaciju tufe na način koji je opisan u daljnjem tekstu. Ako kupujete kamenje, pokušajte odabrati jednaku količinu velikog i malog kamenja – kombinacije te dvije vrste izgledat će prirodnije i pomoći će vam u oblikovanju pukotina za biljke.

KAKO GRADITI KAMENJAR

Dopadljiv kamenjar nije samo hrpa zemlje iz kojeg viri kamenje. Trebaju što je moguće više izgledati kao prirodan sloj zemlje. Na ravnome mjestu najbolje možete postići takav izgled tako što će kamenjara biti niska, ali široka. Temeljito proučite kamenje prije no što ga počnete slagati. Uočite kako se protežu slojevi na njima — prirodna struktura kamena – i koje su strane blago zakošene. Kamenje treba složiti tako da se svi slojevi protežu u istome smjeru (obično vodoravno) i tako da zakošena strana bude okrenuta prema van.

1. Složite podnožje tako da izgleda kao mala visoravan, čiji će rubovi odrediti oblik kamenjare. Započnite s velikim trokutastim kamenom postavljenim vrhom prema van, na sredini prednjega dijela podnožja.

2. Iskopajte rupu dubine polovice samoga kamena i neznatno ga nakosite prema dolje od naprijed prema natrag. Sve veliko kamenje u kamenjari treba složiti tako da bude nagnuto prema natrag kako bi dovodilo kišnicu u sredinu radi odvodnjavanja, što je bolje nego da teče niz prednju stranu.

3. Sabijte zemlju oko prednjeg središnjeg kamena. Položite ostalo kamenje od njega kako biste napravili prednju liniju kakvu želite. Zatim nastavite prema stražnjoj strani dok ne oblikujete čitavo podnožje. Naslonite svaki kamen što bliže susjednome kamenu. Svaki kamen mora biti čvrsto položen u zemlju.

4. Kad ste složiti podnožje, popunite do vrha sve praznine s dovoljno sabijenom smjesom sitnog kamenja ili škriljevca i pjeskovite zemlje u omjeru 2:1.

5. Poslažite drugi red kamenja na podnožje postavljajući kamenje znatno iza donjeg sloja kako biste napravili padinu s prednje strane i na bočnim stranama. Nastojte ih postaviti tako da prekrijete pukotine, otprilike kao kod slaganja opeka. To će pomoći da se zemlja ne ispire. Ponovno započnite slagati od sredine prednje strane, a prema krajevima bočnih strana.

6. Popunite pukotine smjesom kamenja i zemlje. Dodajte daljnje slojeve kamenja i popunjavajte ih dok kamenjar ne dosegne željenu visinu.

SADNJA

Ostavite kamenjar neka se slegne nekoliko tjedana prije no što započnete sa SADNJOM. Neke vrste alpskih biljaka uzgojene u loncu mogu se posaditi u bilo koje godišnje doba, osim kad je tlo smrznuto ili prekriveno snijegom. Vrijesak s golim korijenjem i grmove, kao što su patuljasti crnogorićni grmovi, treba posaditi u studenome. Posadite zvončiće i patuljasti plamenak u sjenoviti stražnji dio kamenjare, a različite vrste kamenite trave, jaglaca i kamenike u prednji dio.

1. Prilikom sadnje provjerite ima li u svakoj pukotini čvrsto sabijene smjese zemlje kako biste umanjili mogućnost ispiranja tla.

2. Zasipajte gornji sloj sitnim kamenčićima kako biste spriječili širenje korova. U proljeće provjerite sve biljke u kamenjari kako biste bili sigurni da su tijekom zime ostale čvrsto u dnu.

3. U jesen očistite otpalo lišće s kamenjare kako ondje ne bi ostalo ležati.

KAKO SAM NAPRAVITI SVOJE KAMENJE

Lagane imitacije kamenja poznate kao hipertufa mogu se napraviti od običnog pordand-cementa, oštrog pijeska i tresetne mahovine. Oblikujte masu kako god želite, oko kamena, stare limenke ili kutije, koji se mogu izvaditi kad se materijal stvrdne, pri čemu će sredina ostati šuplja.

1. Dobro zajedno izmiješajte cement, pijesak i treset u omjeru 1:2:2 na suhoj podlozi. U sredini hrpe napravite udubljenje i malo pomalo dolijevajte vode, a suhi materijal sa strane grabite u sredinu sve dok smjesa ne postane dovoljno gusta za oblikovanje.

2. Po želji oblikujte debeo sloj mase oko podloge. Kad se stvrdne, umjetni kamen možete oklesati čekićem i dlijetom kako bi dobio prirodan grubi izgled. Ista smjesa može se upotrijebiti za izradu vanjske obloge za stari sudoper ili korito.

3. Najprije starim dlijetom zaparajte emajliranu površinu na više mjesta kako bi površna bolje primila oblogu. Prije nanošenja debeloga sloja hipertufe, premažite zaparanu površinu polivinilacetatnim ljepilom kao vezivnim sredstvom.