kako_odabrati_pravu_casu_za_pravo_pice_8_vrsta_casa

Kako odabrati pravu čašu za pravo piće | 8 vrsta čaša

Postoji osam glavnih vrsta čaša za piće, svaka izrađena tako da nadopuni okus i buke vina ili žestokoga pića za koje je namijenjena. Najkvalitetnije čaše su one od punog olovnog stakla ili od olovnog kristalnog stakla. Puni olovni kristal sadrži 30 posto olovnog oksida, a olovni kristal sadrži 25 posto olovnog oksida, i upravo ta baza staklenini daje njezin sjaj, prozirnost, težinu i čvrstoću. Što je časa tanja i finija to je izgled vina ili žestokog pića ljepši. Kristalna staklenina je skupa pa ako želite sakupiti potpuni set čaša za sve prigode, možda ćete to morati učiniti tijekom duljeg vremena, počevši s tri osnovne vrste.

ČAŠA ZA DESERTNO VINO

Ova časa kruškolika oblika pogodna je za ispijanje serija, porta, madeire i likera.

ČAŠA ZA VINO

Postoje tri različita oblika časa za vino – kuglasta čaša s niskim stalkom, časa u obliku tulipana te čaša za rajnska vina s visokim stalkom. Od navedenih, i kuglasta čaša s niskim stalkom i čaša u obliku tulipana mogu poslužiti za crno i za bijelo vino, dok se čaša u obliku tulipana može koristiti za pjenušava vina poput šampanjca i spumantea. Volumen čaša za vino je: 150 ml, 180 ml, 240 ml, 300 ml i 355 ml.

ČAŠA ZA VISKI

Zdepasta čaša ravnih stijenki i debeloga dna (Škoti ne vole da im se čaša prevrne i piće prolije), volumena oko 225 ml, može poslužiti i za duga pića, kao što su razne vrste piva.

Tim trima vrstama čaša kasnije se mogu dodati osebujnije i profinjenije čaše, namijenjene za potpuno, znalačko uživanje u dobrim pićima.

ČAŠE ZA ŠAMPANJAC

Šampanjac ili spumante, talijansko pjenušavo vino, trebalo bi ispijati iz visokih, tankih, koničnih časa, koje omogućuju brzo i ujednačeno perlanje mjehurića. Vrsta široke čaše s niskim stalkom nije baš prikladna za pjenušava vina jer omogućava prebrzo perlanje mjehurića.

ČAŠE ZA PORTO

Savršen oblik za ovu čašu je kuglasto dno koje se prema vrhu ravno sužava. Porto je intenzivne arome, a uski vrh čaše pomaže u njezinu očuvanju, što ne bi bio slučaj kad biste ga poslužili u širokoj čaši. Čašu za porto treba nalijevati do između polovice i dvije trećine njezina volumena, tako da se isparavanja mogu raspršiti u gornjem dijelu čaše.

ČAŠA ZA RAJNSKO VINO

Ovo je možda jedna od najelegantnijih i najprofinjenih vinskih čaša. Postoje oblici za svaku regiju ovih njemačkih vina. Čaša za vino iz doline rijeke Rajne ima smeđi stalak radi zrcaljenja boje u vinu, dok se alzaška vina piju iz čaše sa zelenim stalkom. Čaša za vina iz područja oko rijeke Moselle je brušena kako bi uhvatila svjetlost i istaknula zelenkasto-zlatnu boju vina.

ČAŠA ZA KONJAK

Ova čaša trbušasta oblika, kao i čaša za porto, zadržava isparavanja na suženom vrhu. Neki ljubitelji konjaka više vole balon-čaše, koje, sa stalkom medu prstima, legnu u čitav dlan tako da tjelesna temperatura zagrijava konjak radi bržeg isparavanja.

PIVO

Čaša, krigla ili pivski vrč s poklopcem? Neki ljubitelji piva više vole piti pivo iz čaša ravnih stijenki, dok ga drugi više vole piti iz krigle. Nijedna vrsta čaša ne utječe na kvalitetu piva, no budući da je težina oko pola litre piva manja je vjerojatnost da će uz čvrst stisak drške teška čaša iskliznuti kroz prste.

Kositreni ili srebrni vrčevi s poklopcem isto tako imaju dršku, a često i stakleno dno.