kako-odabrati-valjak-za-licenje-i-koji-je-za-sto-najpogodniji-kako-hr

Kako odabrati valjak za ličenje i koji je za što najpogodniji

Većina valjaka široka je 180 mm. Neki imaju spojenu ručku i valjak, a drugi modeli imaju osnovu na koju se navlači navlaka za valjak. Mogu se naći i valjci posebnog oblika za ličenje teško dostupnih mjesta, kao što su zidovi iza cijevi i radijatora.

Tri osnovne vrste valjaka su: sintetički moher, spužva i sintetičko ovčje runo.

  1. Sintetički moher  

Ovi valjci imaju jako fina, čvrsta vlakna pogodna za ličenje glatkih površina, ali ne i za ličenje teksturnih površina. Ako se upotrebljavaju sa sjajnom bojom, mogli biste imati poteškoća sa čišćenjem. Bude li potrebno, pokušajte upotrijebiti bijeli špirit umjesto kupovnog sredstva za čišćenje četaka i kistova.

  2. Spužvasti valjci    

Oni daju dosta dobar završni rezultat na glatkim i blago teksturnim površinama, ali boja prilično kapa s njih i nisu prikladni za grube, vanjske ličilačke radove. Posebne navlake od teksturne spužve mogu se upotrijebiti za nanošenje žbuke, reljefna, tako da se stvara uzorak tijekom nanošenja boje na površinu.

Spužvasti valjci najpogodniji su za nanošenje boja na bazi vode jer ih neka kupovna sredstva za čišćenje ličilačkog pribora mogu oštetiti. Upotrebljavate li pak sjajnu boju, valjak temeljito očistite bijelim špiritom.

 3. Sintetičko ovčje runo 

Ovi vrlo popularni valjci mogu se nabaviti s kratkim vlaknima za glatke površine te srednjim ili čupavim vlaknima za vanjsku uporabu. Najbolje ih je upotrebljavati za nanošenje boje na bazi vode. Čišćenje sjajne boje vrlo je teško.