kako-se-brinuti-o-fuksijama-savjeti-za-odrzavanje-fuksije

Kako se brinuti o fuksijama | Savjeti za održavanje fuksije

Sadnja i njega fuksije

Vrtne fuksije uspijevat će na gotovo svim vrstama dobro propusnog tla, uz dodatak humusa, kao što je pregorjeli treset ili listovača, te malo koštanog brašna.

1. Posadite mlade grmove u svibnju ili lipnju, kad prođu mrazovi. Potrebno im je dosta sunca ili laganog hlada, te često zalijevanje u vrijeme sušnih razdoblja.

2. Početkom studenoga orežite biljke na 300 mm iznad tla i duboko ih malčirajte s bujadi, pepelom ili tresetom.

3. Krhke fuksije za uzgoj u staklenicima ili za sadnju ljetnim cvjetnim gredicama treba posaditi u lonac od 150 — 230 mm s kompostom br. 3.

4. U ožujku, malo podrežite biljke, zalijte ih, a za uspješan rast ostavite ih na temperaturi od 10°C. U staklenicima, za vrijeme razvoja osigurajte im vlažne, ali prozračne uvjete, malo zasjenite staklo. Zimi, fuksije trebaju biti blago vlažne i na temperaturi od 4 – 7°C.

Fuksije u zatvorenom prostoru

1. Vrtne fuksije ne daju se uspješno premjestiti u zatvoren prostor. Najbolje je započeti u proljeće s malim biljkama, visine oko 100 – 125 mm.

2. Presadite ih u lonac od 125 mm s mješavinom zemlje za sadnju čim razviju dobre vršne izboje i kad korijenje počne ispunjavati lonac.

3. Držite ih na niskoj temperaturi, od oko 16°C i dobro zalijevajte u vrijeme razvoja kako bi mješavina zemlje u loncu bila dovoljno vlažna. Svaki tjedan prihranjujte tekućim umjetnim hranjivom.

Razmnožavanje fuksije

1. U ožujku uzmite vršne reznice dužine 75- 100 mm s izboja koji nemaju procvjetale pupoljke.

2. Posadite ih odvojeno u lonce od 50 mm ispunjene jednakim udjelom treseta i pijeska pa ostavite na temperaturi od 16°C te ih pokrijte polietilenskom vrećicom.

3. Reznice će se zakorijeniti kroz tri do četiri tjedna, nakon čega se mogu premjestiti u lonac od 75 mm ispunjen kompostom br. 3.