kako-se-rijesiti-neugodnih-mrlja-na-travnjaku-prouzrokovanih-glistama-kako-hr

Kako se riješiti neugodnih mrlja na travnjaku prouzrokovanih glistama

Bilo kakav življi ples na vašem travnjaku je tradicionalan i učinkovit način postupanja s glistama. Smatra se da gliste udaranje nogu tumače kao jaku kišu i stoga izađu na površinu gdje ih se može pokupiti i odbaciti na gomilu biološkog gnojiva.

Međutim, postoje i manje energične mjere. Ako problem nije velik, možda je najbolje ostaviti humke da se osuše, a zatim ih ostrugati s travnjaka te raspršiti po travnjaku; naime, sadrže vrijedne hranjive tvari.

1. Ipak, ako gliste ozbiljno narušavaju izgled travnjaka, otjerat će ih sredstva za razdraživanje poput permanganata (hipermangan) kalijevog karbonata (potaša) ili ekološkog insekticida na bazi prirodnih biljnih ekstrakaca.

2. Kalijev karbonat otopite u vodi, u omjeru 6 g po litri te ga raspršite po travnjaku. Prah ekološkog insekticida raspršite po suhoj travi – 25 grama po četvornom metru — i zatim zalijte travnjak.

3. Za dugotrajnije rješenje upotrijebite sredstvo za uništavanje glista na bazi klordana ili karbarila — ali samo u slučaju krajnje nužde.