kako_kupovati_na_ebay_u_kupovina_preko_ebay_a

Kako kupovati na eBay-u | Kupovina preko eBay-a

Mnogi se pitaju na koji se način kupuje na Ebay-u, te na što je potrebno pripaziti kod kupovine! Ovo je kratak tutorial koji će vam pružiti savjete i pomoć da bezbrižno kupite željeni proizvod kvalitetno i sigurno. eBay je definitivno najveća i najpoznatija internet trgovina u svijetu. Pa krenimo!

Kupovina preko eBay-a u Hrvatskoj 2024.: Detaljni vodič

eBay je fantastična platforma za pronalaženje jedinstvenih ponuda i kupnjen proizvoda iz cijelog svijeta. No, za one koji su novi u online kupovini, proces može biti zbunjujući. U ovom ažuriranom vodiču za 2024. godinu, korak po korak ćemo vas voditi kroz proces kupnje s eBay-a u Hrvatskoj, uz sve potrebne savjete i trikove.

1. Informirajte se o tečaju eura:

Cijene na eBay-u se obično navode u eurima te više nema potrebe za preračunavanjem u kune.

2. Uplatite novac na svoju karticu:

Sljedeći korak je osigurati da imate dovoljno sredstava na debitnoj ili kreditnoj kartici kojom želite platiti. Uplatite iznos vrijednosti robe koju kupujete (ili više) na svoju karticu.

3. Registrirajte se na eBay-u:

Ako još niste registrirani, posjetite www.ebay.com i napravite besplatnu registraciju. Potrebno je unijeti osnovne podatke kao što su ime, adresa e-pošte i lozinka.

4. Prijava i pretraga:

Nakon registracije, prijavite se na svoj eBay račun. U tražilicu upišite naziv proizvoda koji želite kupiti na engleskom jeziku. Na primjer, ako tražite Nokiju N8, upišite “Nokia N8”.

5. Filtrirajte rezultate pretrage:

Nakon pretrage, koristite filtre na lijevoj strani da suzite rezultate. Odaberite “Buy Now” (Kupite sada) opciju i “Croatia” (Hrvatska) u polju “Ship to” (Isporuka u). Tako ćete vidjeti samo proizvode koji se mogu dostaviti u Hrvatsku.

6. Usporedite cijene:

Sada kada ste izostavili aukcije i fokusirate se na direktnu kupovinu, usporedite cijene različitih prodavača. Sortirajte rezultate prema “Price + Shipping: lowest first” (Cijena + Dostava: najniža prvo) kako biste pronašli najjeftinije opcije.

7. Provjerite prodavača:

Prije nego što kupite proizvod, provjerite ocjene prodavača (feedback). Visoke ocjene (preko 90%) ukazuju na pouzdanog prodavača. Također provjerite da li prodavač šalje robu u Hrvatsku i kolika je cijena poštanskog troška.

8. Provjerite proizvod:

Pažljivo proučite slike i opis proizvoda. Provjerite da li odgovara vašim očekivanjima, da li je nov ili polovno rabljen, te da li je trenutno dostupan.

9. Kupnja:

Kada ste pronašli idealan proizvod, kliknite na gumb “Buy it Now” (Kupite sada). Potvrdite kupovinu i prijavite se na PayPal. Odaberite karticu kojom želite platiti i dovršite transakciju.

10. Potvrda i praćenje pošiljke:

U roku od nekoliko sekundi dobit ćete e-mail potvrdu o kupovini. Potvrda će sadržavati detalje o kupovini i poveznicu za praćenje pošiljke.

Dodatne napomene:

  • Budite oprezni kod kupovine od prodavača s niskim ocjenama ili onih koji ne šalju robu u Hrvatsku.
  • Prije kupovine pročitajte uvjete prodaje kako biste se informirali o politici vraćanja i povratka novca.
  • Komunicirajte s prodavačem ako imate bilo kakvih pitanja. Pitanja možete postaviti kroz eBay poruke.

Uživajte u kupovini!

Savjeti za sigurnu online kupovinu:

  • Koristite sigurnu internet vezu: Provjerite da li je adresa stranice na kojoj kupujete šifrirana i da li počinje s “https://”.
  • Ne dijelžite financijske podatke: Izbjegavate dijeljenja financijskih podataka, poput broja kreditne kartice ili lozinke za banku, preko emaila ili javnih čatov.
  • Pazite na ponude koje su previše dobre: Ako cijena nekog artikla izgleda nevervatno niska, možda je prevara. Budite oprezni kod kupovine od nepoznatih prodavača s vrlo niskim cijenama.
  • Čuvajte svoje lozinke: Ne dijelžite lozinke za eBay ili bilo koji drugi online račun nikome.

Alternativne metode plaćanja:

  • PayPal je najčešći način plaćanja na eBay-u, ali postoje i druge alternative. Provjerite na stranici za plaćanje na eBay-u koje metode plaćanja su dostupne za Hrvatsku.

Sretna kupovina preko eBay-a!

Uz malo strpljenja i pažnje, možete pronaći odlične ponude i sigurno kupovati na eBay-u iz Hrvatske.

Ana Janušić