kako učiti brže

Kako učiti brže koristeći Feynman i druge tehnike pamćenja

Učenje je proces kojim usvajamo i oblikujemo znanja, vještine, strategije, vjerovanja, stavove i ponašanje. Svi smo u životu iskusili da je učenje zahtjevan i mukotrpan proces, stoga su ljudi uvijek pokušavali pronaći način kako sa što manje truda i što brže usvojiti neko gradivo.

Kako učiti brže? Ukoliko želite smanjiti vrijeme učenja, korištenje Feynman tehnike odličan je način za to. Tehnika nazvana po fizičaru Richardu Feynmanu, vrti se oko objašnjavanja i razumijevanja koncepta na jednostavan način (simple language) kao da ga podučavate nekom drugom.

U ovom videu naučite kako koristiti Feynman tehniku učenja

Druge strategije učenja

1. Preduvjet uspješnog učenja je dobro čitanje s razumijevanjem.
2. Tekst je potrebno prvo letimično pročitati te uočiti bitne dijelove teksta.
3. Zatim prepričamo pročitano štivo vlastitim riječima da gradivo bolje zapamtimo.
4. Na završetcima poglavlja često je dan sažetak. Preporučljivo ga je pročitati, ako vam nije dostatan vratite se na tekst i pročitajte ga ponovno.
5. Unutar teksta obratite pozornost na dijelove teksta tiskane masnim slovima ili uokvirene dijelove teksta – to su važni podaci.

Postavljajte pitanja i potpitanja

Dok čitate tekst pitajte se o pojmovima na koje nailazite u tekstu. Jeste li ste već nešto o toj temi čuli do sad? Znate li već nešto o tome? Na sva ta pitanja pokušajte odgovoriti, na taj način pospješit ćete koncentraciju. Ako su na kraju poglavlja postavljena pitanja, svakako ih pročitajte i odgovorite na njih, ona su vaši pomagači.

Podcrtavajte i označavajte samo važne dijelove teksta, najbolje markerima različitih boja.

Što podcrtati?

1. Ono što je novo i što valja zapamtiti, nije potrebno podcrtavati otprije poznato.
2. Ono što pri ponavljanju želimo odmah uočiti.
3. Onaj dio teksta koji upućuje na bit problema i koji pruža jasne odgovore na naša pitanja.
4. Kada završite sa čitanjem i podcrtavanjem zadanog štiva, potrebno je prepričati pročitano.

Prepričavanje vlastitim riječima ujedno je i ponavljanje pročitanog, a rezultat takve prakse je veća razina zapamćenog.

Organizirajte si vrijeme

1. Napravite popis obaveza za cijeli tjedan, u njemu odredite vrijeme za učenje, druženje s prijateljima, odmor, kao i vrijeme za učenje, pisanje zadaće, čitanje lektire, ponavljanje.

2. Osim u rasporedu vremena, tajna uspjeha leži i u potpunom usredotočenju na ono što se radi u određenom trenutku. Naučite odmah rješavati najteže zadatke. Naučite poredati aktivnosti prema važnosti, te one najvažnije riješiti prve.

3. Za uspješno i ustrajno učenje važno nam je da si nađemo djelotvornu motivaciju. Porastom motivacije porast će i volja za učenjem.

4. Predočite si sve prednosti i radosti koje vas očekuju po završetku zadatka. Pomislite na radost koju ćete doživjeti nakon postizanja cilja.

Također istražite i “Pomodoro tehniku”. Naučite kako učiti brže uz malo odmora.

Pogledajte sve članke u kategoriji EDUKACIJA