dijeta-za-mrsavljenje-zdravi-nacini-gubljenja-kilograma-kako-hr

Dijeta za mršavljenje | Zdravi načini gubljenja kilograma

Ne postoji čudotvorna brza dijeta koja će vam pomoći izgubiti velik broj kilograma za samo nekoliko dana.

Dijete za koje tvrde da to mogu postići, u najboljem slučaju su neučinkovite — gubitak težine brzo se nadoknadi čim se vratite normalnom režimu prehrane – a u najgorem, opasne po zdravlje.

Jednako kao i tablete koje ili smanjuju apetit ili povećavaju brzinu potrošnje energije u organizmu. Većina liječnika ih neće propisati jer mogu imati opasne nuspojave. No, vaš liječnik vas može savjetovati o držanju dijete i nadzirati vaš napredak.

Zdravi način gubljenja kilograma

Najbolji način gubitka težine i poboljšanja općeg zdravstvenog stanja jest uravnotežena prehrana.
Jedite umjerene količine — većina hrane deblja ako je jedete ili pijete u pretjeranim količinama.

Organizmu morate pružiti dovoljne količine ugljikohidrata, bjelančevina, masti i vitamina kako bi ostao zdrav, no budete li uzimali manje kalorija nego što je vašem organizmu potrebno za proizvodnju energije, gubit ćete kilograme.

Izbjegavajte manje obroke između glavnih obroka, ali jedite redovito.

Propuštate li obroke, toliko ćete ogladnjeti da ćete to nastojati nadoknaditi i jesti previše tijekom jednog obroka.

Nutricionistički zdrava prehrana

Jedite puno hrane bogate vlaknima. Ona će vam pomoći pri držanju dijete (a imat ćete i manje problema s radom crijeva).

Pahuljice od žitarica za doručak pružit će vam osjećaj sitosti tako da nećete biti gladni do ručka. Jedite integralni kruh i hranu pripremljenu s integralnim brašnom, što je zdravije od bijelog brašna. Žitarice, kuhani ili pečeni krumpir, riža i povrće pružit će vam osjećaj sitosti, bez taloženja viška kilograma.

Jedite upravo toliko da zadovoljite svoj apetit. Smanjite unos masti u organizam. Jedete li svakodnevno male količine masti, organizmu ćete osigurati dovoljnu količinu neophodnih vitamina topivih u masti. Maslac, vrhnje, mast, kolači, kreme, pite i masnoća u mesu, sve što je nabrojeno deblja. Radije upotrebljavajte obrano mlijeko nego punomasno jer ima manje vrhnja. Nastojte ne jesti maslac s pečenim krumpirom ili kruhom. Masnoća u prženim i pečenim krumpirima ili maslac na kriškama kruha može im utrostručiti sadržaj kalorija.

Jednako tako, salate su dijetne samo ako nemaju preljev od majoneze ili ulja.

Smanjite unos šećera u organizam koliko god možete jer šećer ne samo da deblja, već uzrokuje zubni karijes i nepotreban je u vašoj prehrani.

Sve potrebne ugljikohidrate možete dobiti jedete li krumpir, rižu, integralni kruh i umjerene količine voća.

Pijte niskokalorična pića koja nisu zaslađena šećerom. Alkohol deblja, potiče apetit i može utjecati na vašu snagu volje da ustrajete u držanju dijete.

Redovita tjelovježba, u spoju s pomno odabranom dijetom, poboljšat će zategnutost mišića, smanjiti mlohavost i pomoći u smanjenju tjelesne težine.