hranom protiv boli

Hranom protiv boli, ozljeda i iritacija: akcija, reakcija i kemijski spojevi

Hranom protiv boli

Biološki gledano, bol nije lokalni događaj, odnosno događaj koji djeluje samo na jednome mjestu. To je čitavi niz reakcija, počevši od mjesta ozljede. Kada vam netko stane na prst na nozi na primjer, zglobovi se bore, a informacija se migrira, dok ozlijeđeno područje šalje signal živčanom sustavu u mozak. Tek kada vaš mozak primi i interpretira signal, vi osjećate bol. Dodatno, ukoliko se ozlijeđeno područje ili živci upale, oštećenja i bol mogu se pojačati.

Bol djeluje na četiri glavne veze u lancu: početnoj ozljedi, upalnom odgovoru, poruke boli koja putuje kroz živce, pa čak i percepciji boli u mozgu. U narednim poglavljima, koristit ćemo svaku od ovih „strategija“, ovisno o vrsti boli koju imate.

Hranom protiv boli, ozljeda i iritacija

Bol je naravno, bitan dio života. Ako ne osjećate opeklinu nakon što ste dotaknuli vrući štednjak ili ubod pčele iz roja koji vas je okružio, mala ozljeda mogla bi zapravo biti mnogo veća. Bol je prisutna kako bi vam omogućila brzu reakciju i sanaciju ozljede. No, ukoliko bol ne jenjava, moramo pronaći način da je zaustavimo

Kod većine vrste boli, bol ćete pokušati ublažiti lokalno, ali to nije uvijek rješenje, jer ovdje se može raditi i o puno važnijoj poruci od same boli koju osjećate.

Na primjer, ako osjećate bol u prsima, vaš prioritet nije smiriti živce i ublažiti tu bol u prsima, jer u nekim slučajevima to može biti predznak srčanog udara te kako bi izbjegli katastrofu i ograničili štetu, hitna liječnička skrb je potrebna. Doktori će u ovom slučaju nastupiti hitnim medicinskim pregledom i primijeniti metodu razbijanja ugrušaka i sl.

U nastavku ćete saznati kako vam promjena jelovnika i životnog stila dugoročno može pomoći u prevenciji raznih bolesti, kao što je to npr. srčani udar, ali i kod drugih boli ili tjelesnih iritacija.

Isto vrijedi i za migrene, bolne zglobove, bubrežne kamence, bolove u probavnom traktu ili čireve, među mnogim drugim vrstama boli. U svakom slučaju, prehrambene promjene ili dopune, mogu pomoći u zaštiti od napada na tkivo gdje bol djeluje. Istraživači su također testirali kako neke od dijeta utječu na rak, s ciljem smanjenja rizika od bolnih rekurencija.

Hrana ne samo da može spriječiti ove ozljede; ona također može pomoći u oblikovanju reakcija i odgovora vašeg tijela na akcije koje ste poduzeli. Kada u zglobovima na primjer, osjećate bol, ukočenost, pa čak i fizičko oštećenja zgloba, uzrok može biti upala, odnosno inflamacija koja se otela kontroli.

Upale se kontroliraju prirodnim spojevima naziva prostaglandin*** i njihovim srodno povezanim kemijskim spojevima, koji su napravljeni od tragova masti, a pohranjeni unutar vaših stanica. Neke masti imaju tendenciju da pojačaju inflamaciju, dok je neke, ohlade. Ravnotežu možete držati nikako drugačije nego s hranom koju konzumirate na dnevnoj bazi.

PROSTAGLANDIN

***PROSTAGLANDIN: Prostaglandin je bilo koji član grupe lipidnih spojeva koji su izvedeni iz enzimatskih masnih kiselina i imaju važne funkcije u ljudskim i životinjskim organizmima. Svi prostaglandini sadrže 20 atoma ugljika, uključujući i petočlani ugljikov prsten. Služe kao posrednici i imaju različite snažne fiziološke efekte. Iako su, u tehničkom smislu, hormoni, oni se rijetko klasificiraju kao takvi.

Isto tako, migrene i menstrualni grčevi nisu uzrokovani traumom. Umjesto toga, kemikalije koje u vašem tijelu kontroliraju bol i upale, djeluju i trebale bi biti dovedene u ravnotežu. Kao što ćemo saznati kasnije u člancima, spolni hormoni igraju ulogu u ovim uvjetima, ali i u nekim oblicima artritisa. Hrana ima veliki utjecaj na koncentraciju i aktivnost tih hormona u vašoj krvi.

Cilj u svakoj od ovih situacija nije utjecati na sposobnost vašeg mozga da osjeća bol. Cilj je zaustavljanje same štete. “Hranom protiv boli”, taj izraz nije mit.

U narednim člancima saznajte kako vi možete pomoći sami sebi, ali i drugima.

Pogledajte sve članke u kategoriji ZDRAVLJE.