Kako ćete znati imate li gripu ili neku drugu virusnu infekciju

kako-cete-znati-imate-li-gripu-ili-neku-drugu-virusnu-infekciju-kako-hr

Simptomi gripe vrlo su slični virozi ili jačoj prehladi, ipak, bol u kostima i slabina mogu biti znak da ste se zarazili. Bez straha, to je jedna od najčešćih zimskih oboljenja i uz pravilno liječenje brzo ćete se osjećati bolje. Evo nekoliko karakteristika kako možete prepoznati je li u pitanju gripa ili prehlada.

Prehlada i gripa su obične respiratorne infekcije koje se često javljaju tijekom hladnih zimskih mjeseci. Iako se simptomi često preklapaju, postoje razlike u njihovom uzroku, trajanju i ozbiljnosti. U ovom članku, objasnit ćemo razlike između prehlade i gripe.

Uzrok gripe i prehlade

Prehlada i gripa uzrokovane su različitim virusima. Prehlade se obično javljaju tijekom cijele godine, a uzrokuju ih razni virusi, najčešće rinovirusi. Gripa, s druge strane, uzrokuje virus influence, od kojeg se obično obolijeva u hladnim mjesecima.

Simptomi gripe i prehlade

Simptomi prehlade i gripe su vrlo slični, ali u nekim slučajevima mogu biti različiti.

Simptomi prehlade uključuju:

  • kihanje
  • curenje iz nosa,
  • kašalj i grlobolju

U nekim slučajevima može doći do povišene temperature ili lagane glavobolje. Gripa se obično manifestira sličnim simptomima kao i prehlada, ali su obično puno izraženiji i teži. Gripa se pojavljuje vrlo naglo, praćena je visokom temperaturom, uz druge opće simptome:

  • jaka glavobolja
  • bolovi mišića kostiju
  • mučnina
  • opća slabost i iscrpljenost

Tek nakon dva do tri dana pojavljuju se i respiratorni simptomi, koji se očituju kao grlobolja i suhi nadražajni kašalj. S druge strane, prehlada se očituje odmah u početku izraženim respiratornim simptomima (otežano disanje na nos, promuklost, grlobolja, pečenje očiju), a manje su izraženi opći simptomi.

Trajanje bolesti

Trajanje prehlade i gripe također se razlikuju. Prehlade obično traju od 3 do 7 dana, a simptomi se postupno smanjuju tijekom tog razdoblja. Gripa, s druge strane, može trajati i do 2 tjedna, a simptomi mogu biti vrlo intenzivni tijekom prvih nekoliko dana.

Ozbiljnost ovih bolesti

Prehlade i gripe također se razlikuju u ozbiljnosti. Prehlade obično nisu opasne i ne uzrokuju ozbiljne zdravstvene probleme, osim u slučaju pojedinaca koji su imunokompromitirani ili s drugim zdravstvenim problemima.

Gripa, s druge strane, može biti opasna i ponekad i smrtonosna, posebno kod osoba koje su starije ili koje imaju oslabljeni imunološki sustav. Gripa može uzrokovati ozbiljne komplikacije kao što su upala pluća, srčani problemi i probleme s bubrezima.

Prevencija i liječenje

I prehladu i gripu je najbolje spriječiti održavanjem higijene čestim pranjem ruku, izbjegavanjem bliskog kontakta s bolesnim osobama i izbjegavanjem dodirivanja očiju, nosa i usta. Cjepivo protiv gripe je također učinkovit način za sprečavanje infekcije.

Liječenje prehlade i gripe se obično sastoji od simptomatske terapije, poput uzimanja lijekova za smanjenje bolova i groznice, kao i uzimanja lijekova za kašalj i kongestiju. U nekim slučajevima, antibiotici se mogu propisati ako postoji rizik od bakterijske infekcije.

Važno je napomenuti da se antibiotici ne smiju koristiti za liječenje prehlade ili gripe, jer su virusi uzroci tih bolesti, a antibiotici djeluju samo protiv bakterija. Prekomjerna upotreba antibiotika može dovesti do razvoja otpornih bakterija i smanjenja učinkovitosti liječenja u budućnosti.

Ana Janušić