kako-kvalificirati-boje-za-bojenje-kose-i-kako-se-bojati-kod-kuce-kako-hr

Kako kvalificirati boje za bojenje kose i kako se bojati kod kuće

Boje za kosu možete upotrijebiti kako biste obogatili ili oživili prirodne tonove svoje kose ili prikrili nastajanje sijedih — ili kako biste potpuno promijenili boju kose.

Postoje četiri osnovne vrste boje:

1. TRAJNE BOJE

One prodiru u unutarnju jezgru svake vlasi, uklanjaju prirodnu boju i trajno je zamjenjuju drugom. Posvijetlit će tamnu kosu, ali za korjenitu promjenu, recimo od tamnosmeđe do plave, prethodno je potrebno izblijediti kosu do sivkastoplave i onda staviti odgovarajuću boju. Izbjeljivači kose uklanjaju dio prirodne boje kose bez zamjene drugom bojom.
Upotrijebite trajne boje ako želite značajniju promjenu boje, recimo od smeđe do plave ili prekriti velike površine sijede ili bijele kose. Izbjeljivanje se može upotrijebiti za stavljanje sijedih ili naglašenih pramenova ili samo za posvjetljivanje vrhova.

2. POLUTRAJNE BOJE

Samo su vanjski slojevi vlasi obojeni, što će se isprati za otprilike mjesec dana. Te boje neće radikalno promijeniti boju kose, ali su vrlo dobre za naglašavanje ili obogaćivanje, na primjer, smeđe kose crvenim tonovima ili za prekrivanje malobrojnih sijedih vlasi.

3. PRIVREMENE BOJE

Ove boje ili šamponi u boji jednostavno ostavljaju sloj boje na svakoj vlasi koja će se isprati prilikom sljedećeg pranja kose šamponom. Upotrijebite ih kako biste osvježili boju — na primjer, kose koja je već bila obojena trajnijom bojom, ali je boja izblijedjela na suncu.

4. PRIRODNE BOJE

Prirodne boje biljnoga podrijetla. Najpoznatija od tih boja široke primjene je kana koja smeđoj ili crnoj kosi daje bogate crvene tonove. Boje mogu trajati nekoliko mjeseci, ali ne mijenjaju strukturu kose i ne utječu na njezin volumen i sjaj. Ipak, ne treba ih upotrebljavati za bojenje kose koja sadrži više od 10% sijedih vlasi jer crvena boja može prijeći u narančastu.

UPORABA BOJA KOD KUĆE

Mnoge se boje nanose kao i šamponi — dok se neke trajne boje nanose posebnom četkom na suhu kosu. Svakako kupite proizvod pouzdanog proizvođača i pažljivo se pridržavajte priloženih uputa. Nepromišljenom uporabom boja možete oštetiti kosu ili je obojiti u neželjenu boju. Ako želite staviti svjetlije ili tamnije pramenove ili naglasiti vrhove kose, neka vam netko pomogne.

Želite li potpuno promijeniti boju, sigurnije je otići stručnome frizeru. Isto tako, dobro je posavjetovati se s frizerom ako želite trajno uviti ili izravnati kosu u isto vrijeme kad je i bojite. Nikada nemojte bojiti kosu spontano i bez razmišljanja. Upotrebljavate li trajne ili polu trajne boje, najprije provjerite niste li alergični na njih. Pomiješajte malu količinu i nanesite je na kožu na unutarnji dio lakta površine oko 25 mm2. Ostavite je dulje od 24 sata i pripazite da se ne izbriše. Ako koža pocrveni ili počne svrbiti, nemojte upotrijebiti tu boju.

Što se tiče bilo koje vrste boja, zapamtite da je malo vjerojatno da će vaša kosa nakon bojenja biti bas iste boje kao što je ona prikazana na pakovanju. Mnogo ovisi o prirodnoj boji vaše kose. Kako biste provjerili unaprijed kako će vaša kosa reagirati na boju, odrežite pramen od oko 30 vlasi kose s različitih mjesta na vašoj glavi. Pridržavajući se uputa, obojite taj pramen u malo boje i zatim ga pomno promotrite pod dnevnim svjetlom kako biste se uvjerili je li one boje kojom želite obojiti čitavu kosu.