Kako povecati apetit Biljke koje povecavaju apetit

Kako povećati apetit | Biljke koje povećavaju apetit

Kako povećati apetit | Biljke koje povećavaju apetit

GORUŠICA BIJELA, slačica

Poznata je uzgajana biljka koja potječe iz zemalja oko Sredozemnog mora. Pa iako je ima i u prirodi, u obzir dolazi samo uzgojena biljka. Traje samo jednu godinu. Naraste do 60 cm. Stabljika joj je uspravna i samo neznatno razgranata. Duguljasti su joj listovi lirasto ili perasto izrezani. Svi su ti dijelovi više ili manje kruto dlakavi. Žuti i pravilni cvjetovi (sa 4 latice) razvijaju se u produženom cvatu od svibnja do lipnja. U dugim komuškama nastaju sitne i okruglaste, žuckasto obojene (katkad gotovo bijele) sjemenke, koje brzo sazore. Sve gorušicine sjemenke vrlo brzo klijaju.Tek kad su zdrobljene (npr. žvakanjem), imaju paprenast, žestok okus.

Zato se i upotrebljavaju kao začin raznim jelima. Najviše se koriste za priređivanje slačice (MUŠTARDE, SENFA). Iz sjemenki se može dobiti i masno gorušicino ulje. No sa začinom ne treba pretjeravati. U malim kolicinama sjemenke pojacavaju rad organizma i izazi­vaju apetit.Gorušicino ulje namazano na kožu izaziva crvenilo, upalu i plikove. Ako ga udišemo, uzrokuje jaki nadražaj dišnih putova. Zato je gorušica i služila u prvom svjetskom ratu kao sirovina za proizvodnju bojnih plinova (Senfgas).
Upotrebljavaju se i sjemenke, odnosno ulja srodnih vrsta (kao npr. crna gorušica)

ULJE CRNE GORUŠICE

smatraju vrlo djelotvornim sredstvom za draženje kože kod upale zglobova, živaca, potrbušnice, pluća itd.

Ljekovito djelovanje u probavnim smetnjama ima i POVRTNICA, ROTKVA (Raphanus sativus L.) koja u svom podzemnom mesnatom dijelu sadrži više aktivnih tvari. Općenito pojačava sekreciju, izlučuje sluz i djeluje kao jako nadražajno sredstvo (rubefaciens) na kožu jer širi krvne žile (kapilare).

Za bolje izlučivanje probavnih sokova i jačanje apetita služe i neke druge začinske biljke, koje sadrže paprene i žestoke tvari, što u manjim količinama može djelovati i ljekovito. Tako se i naš narod u tu svrhu mnogo služi plodovima paprike.

PAPRIKA

Poznata je korisna biljka koja se mnogo uzgaja u nas. Ima više vrsta paprika od kojih se neke ističu vrlo paprenim (ljutim) i crvenim plodovima raznih oblika. Plodovi paprike (nabrekla i višesjemena boba vrlo raznolikih oblika) obično nemaju nekog naročitog mirisa, a mogu biti slatkastog, ali češće slabije ili jače ljutog okusa. Uz ostale tvari, u njima ima i alkaloida kapsaicina. Od njega i potječe karakterističan ljuti okus. Osim toga, plodovi sadrže ponekad i razmjerno dosta velike količine vitamina C. Paprika se uglavnom koristi kao začin, naročito u osušenom stanju i usitnjena u prah.

Za liječenje se uzimaju osušeni plodovi (Fructus Capsici). Koristi se uglavnom za priređivanje raznih ljekovitih pripravaka. Paprika ponajviše djeluje kao podražilo na probavne organe: pojačava izlučivanje, pospješuje probavu i potiče apetit, izaziva jače mokrenje i znojenje, liječi groznicu itd. Zbog toga što ima vita­mina djeluje vrlo povoljno na čitav organizam i jača ga protiv zaraznih bolesti. Prekomjernim uživanjem može doći do oštećenja sluzokože, upale bubrega i mjehura. Inače paprika je manje štetna od papra koji se također upotrebljava na sličan način.

PAPAR

Papar se dobiva od raznih vrsta roda Piper, koje rastu u tropskim krajevima. I plodovi tih biljaka takoder su vrlo oštrog okusa. Za upotrebu se prireduju na razne načine. Nadražuju kožu i sluznicu.

KLINČIĆ

Stanovito ljekovito djelovanje u bolestima probavnih organa ima i poznata mirodija klinčić (Caryophylli, Flos Caryophylli), koji je zapravo proizvod osušenih, tamno-smeđih cvjetnih pupoljaka tropske biljke Eugenia caryophyllata Thumb. Klinčic je vrlo ugodnog mirisa i oštrog, paprenastog okusa. Pomaže kod slabog želuca. Glavna mu je aktivna tvar eterično ulje (klinčićevo ulje) koje se upotrebljava i kao raskužno sredstvo.

CIMET

Jačanju želuca i redovitoj probavi pridonosi i cimet, osušena kora cimetovca (vrsta roda Cinnamomum). I tu je najaktivnije eterično ulje (Oleum Cinnamomi). Napokon, reguliranju probave služe i brojne druge začinske biljke, koje dnevno koristimo u kuhinji. Tu su, prije svega, razne vrste luka (vrste roda Allium), zatim korijenje i lišce raznih štitarki, hren, list lovora itd.

Jačanju želuca i postizanju boljeg apetita služe i bobice obične borovice (Juniperus communis L.).