kako_pravilno_konzumirati_kreatin_punjenje_kreatinom

Kako pravilno konzumirati kreatin

Kreatin je vrhunski preparat za dobivanje mišićne mase i snage. Ipak, da bi svoju zadaću obavio učinkovito mora se uzimati na pravilan način. Također kreatin nije jeftin proizvod pa svakako želite ostvariti maksimalne rezultate za uložen novac.

Kreatin mogu podjednako uzimati i muškarci i žene. Kreatin se ne uzima sa kavom ili kofeinskim preparatima jer oni umanjuju njegovo djelovanje na povećanje volumena mišićnih ćelija. Kreatin se uzima u dva ili više obroka dnevno, od kojih je najvažniji onaj nakon treninga jer vježbanje prazni rezerve kreatina u mišićima i njegovim uzimanjem nakon vježbanja vraćamo razinu kreatina u mišićima.

Najbolje ga je uzimati sa nekim pićem koje sadrži «brze» ugljikohidrate jer oni povećavaju lučenje inzulina a on obavlja transport kreatina u mišićne ćelije. Idealan je sok od grožđa, zatim sok od naranče. Puno masnoća i bjelančevina može smanjiti odaziv inzulina pa ako kreatin uzimate nakon treninga najbolje ga je uzeti odmah nakon treninga i pričekati 45-60 minuta prije konzumacije većeg obroka bogatog proteinima ili masnoćama.

Uzimanje kreatina u pravilnim ciklusima

Kreatin se uzima neko vrijeme, zatim slijedi pauza nakon koje se nastavlja uzimanje. Prva faza se zove faza punjenja jer tada punimo mišićno tkivo kreatinom, koji se zatim koristi u ponovnoj sintezi ATP-a. Nakon faze punjenja (prvi tjedan uzimanja) smanjujemo unos kreatina – to je faza održavanja.

Navodimo tipični ciklus punjenja i održavanja

1.TJEDAN period punjenja kreatinom (20g dnevno)

2-4.TJEDAN period održavanja (10g dnevno)

5-8.TJEDAN pauza u uzimanju kreatina