kako_pravilno_konzumirati_ulje_od_konoplje_visestruka_korisnost_konopljinog_ulja

Kako pravilno konzumirati ulje od konoplje | Višestruka korisnost konopljinog ulja

Hladno prešano ulje od sjemenke konoplje je 100 % prirodan proizvod, bez aditiva, konzervansa, transmasti i kolesterola, prirodne zelene boje, orašastog okusa i mirisa.

Ulje od konoplje je jedino jestivo biljno ulje koje sadrži idealan omjer esencijalnih masnih kiselina, omega-3 i omega-6, GLA (gamalinolensku) i SDA (stearidonsku kiselinu), provitamin A (betakaroten) i vitamin E (tokoferol).

Svakodnevnom konzumacijom ulja od konoplje djelujemo detoksikacijski na svoj organizam, uklanjamo štetne tvari iz organizma i obnavljamo stanice.

Neravnoteža ili pomanjkanje esencijalnih masnih kiselina u organizmu dovodi do čitavog niza zdravstvenih poremećaja i bolesti. Ulje od konoplje je vrlo jak antioksidans, jača imunitet, čisti krvne žile, spriječava srčani i moždani udar, pomaže kod dijabetesa, gastritisa, hemoroida, problema menopauze i kožnih bolesti (ekcemi, akne, lišajevi, psorijaza).

Kako koristiti ulje od konoplje?

Ulje od konoplje koristite svaki dan kao začin i/ili dodatak slanim i slatkim jelima:

 • salatama, majonezama, umacima, marinadama, juhama
 • namazima i kremama
 • frape-ima
 • s kruhom, pecivom i ostalim pekarskim proizvodima
 • u kolačima i slasticama, desertima

Ne smije se kuhati, jer kuhanjem gubi nutritivna svojstva. Preporučena dnevna količina 2 jušne žlice.  Čuvati na hladnom, tamnom i suhom mjestu, na temperaturi ispod 200C.

Kako konopljino ulje djeluje na zdravlje?

Hladno prešano konopljino ulje ima ljekovita svojstva zbog visoko kvalitetnog nutritivnog sastava. Sadrži idealan omjer višestruko nezasićenih esencijalnih masnih kiselina omega-3 i omega-6, GLA, gama linolensku kiselinu, SDA, stearidonsku kiselinu, vitamin E (tokoferol) i provitamin A (betakaroten).

Pozitivno utječe na zdravlje i zbog svega što ne sadrži – nema kolesterola, transmasti, glutena, laktoze,  tripsina (nema nadutosti), šećera, poznatih alergena, konzervansa, aditiva, pesticida niti herbicida. Hladno prešano ulje od konoplje je 100% organsko.

Visoko kvalitetan nutritivni sastav ulja od konoplje, idealan omjer i sadržaj mikro i makro nutrijenata stvaraju izvanredno pozitivan učinak na zdravlje čovjeka uslijed jakih antioksidacijskih i antibakterijskih učinaka ulja.

Svakodnevna konzumacija ulja djeluje protuupalno, jača imunitet, štiti srce i krvožilni sustav, čisti i jača arterije, regulira metabolizam masti i pomaže kod reguliranja tjelesne težine, regulira probavu i izbacuje suvišnu vodu iz organizma, regulira rad jetre i gušterače, snižava kolesterol, jača koncentraciju i pamćenje, spriječava aterosklerozu, srčani i moždani udar, spriječava razvoj dijabetesa tipa 2, pomaže u liječenju bolesti kože (ekcemi, psorijaza, neurodermitis, akne, lišajevi, razne vrste osipa), pomaže kod problema menopauze.

Za zdravo srce, bistar mozak i blistavu kožu birajte samo najbolje za sebe, provjereno ulje od konoplje. Jača imunitet, koncentraciju i pamćenja, čisti krvne žile, spriječava srčani i moždani udar.

Kako se ulje od konoplje koristi u kozmetici

Zbog visokovrijednog sadržaja masnih kiselina koja imaju svojstva omekšavanja i ovlaživanja kože, ulje od konoplje vrijedan je dodatak svim preparatima za njegu kože. Dodaje se u kozmetičke kreme za njegu suhe i osjetljive kože, protiv nepravilnosti i bora.

Kakva je nutritivna, hranjiva vrijednost konopljinog ulja?

Svi želimo biti zdravi i svi želimo živjeti kvalitetan život, zar ne? Sami možemo jako puno učiniti za sebe i svoje zdravlje, prije svega ako osvijestimo svoje navike i počnemo razmišljati o prehrani i svemu što svakodnevno  unosimo u svoj organizam. Osigurajmo sebi svakodnevni optimalni unos nutrijenata neophodnih za vitalnost i čuvanje zdravlja konzumacijom prehrambenih proizvoda od sjemenki konoplje!

Što su nutrijenti?

Nutrijenti  ili hranjive tvari su kemijski sastojci hrane, to su tvari koje nas hrane, a dijelimo ih na:

 1. Makronutrijente – ugljikohidrati, bjelančevine, masti i voda
 2. Mikronutrijente – vitamini, mineralne tvari

Da bismo bili zdravi, moramo se pravilno hraniti,  a to znači da moramo unositi sve potrebne nutrijente u organizam putem hrane i vode na uravnotežen način.

Zlatno je pravilo: „Ničega previše i ničega premalo“!

Prosječne hranjive vrijednosti ulja od konoplje u 100g:

 • bjelančevine 0 %
 • ugljikohidrati 0 %
 • masti 100 (od toga višestruko nezasićene 75,79 % – Omega-6; 56,60 %, –  Omega-3; 19,19%)
 • energetska vrijednost 3685 kJ/896 kcal

Koje nutrijente sadrži ulje od konoplje?

 • idealan omjer omega- 3 i  omega-6 višestruko nezasićenih esencijalnih masnih kiselina
 • GLA, višestruko nezasićena esencijalna gamalinolenska kiselina
 • SDA, višestruko nezasićena esencijalna stearidonska kiselina
 • vitamin E – tokoferol,
 • provitamin A – betakaroten

Ana Janušić