Kako koristiti tehnike za spavanje Kako lakse zaspati

Kako prepoznati simptome i kako izliječiti nesanicu | Liječenje nesanice

Nesanica je stanje kada je spavanje skraćeno ili isključeno, a kratak san nemiran i površan.

Kako prepoznati simptome:

Bolesnik koji pati od nesanice teško zaspi, ili se pak rano budi, a san je isprekidan neugodnim i teškim snovima. Umjesto da spava, nalazi se u nekom polusnu, ili uopće ne može spavati. Prevrće se u postelji, ustaje, šeta po sobi, puši cigaretu, počinje nešto čitati i slično. Često ga muče strašni snovi koji su praćeni osjećajem stezanja u prsima, što se kaže i »noćna mora«.

Kako dolazi do nesanice (uzroci):

I san i budnost upravljani su iz mozga. Nesanica je stanje budnosti u bolesnim uvjetima. Nesanica uvjetovana prisilom može već nakon tjedan dana prouzrokovati smrt. Nesanica uzrokovana kakvom bolesti samo je djelomična, pa može trajati i mjesecima. Nesanicu najčešće uzrokuju blaži živčani poremećaji (neuroze) i razna osjećajna stanja (radost, žalost, tuga, strah). Različite bolesti živčanog sustava — upala mozga i moždanih ovojnica, tumor i sl. — mogu biti uzrokom nesanice. Razne unutrašnje i zarazne bolesti također često dovode do nesanice. Otrovanja olovom, nikotinom i alkoholom izazivaju, uz druge smetnje, i nesanicu. Veliki tjelesni i duševni napori mogu također izazvati nesanicu.

Kako liječiti:

Liječenje nesanice ovisi o uzrocima. Treba liječiti bolest koja je uzrokovala nesanicu. Sredstva za spavanje ne smiju se davati proizvoljno, već jedino po odredbi liječnika. Zbog toga je, u svakom slučaju nesanice, važno potražiti savjet i pomoć liječnika.