kako-prevenirati-zarazu-hepatitisom-prevencija-zarazne-bolesti-hepatitisa-kako-hr

Kako prepoznati spolno prenosive bolesti (SPB) | Spolno prenosive bolesti

Kako prepoznati spolno prenosive bolesti (SPB) i opis najčešćih spolinh bolesti

1. SIFILIS

Bezbolan čir koji se javlja na spolnim organima, ili na mjestu na kojemu se bakterija nastanila. Kod žena se može dogoditi da prvi simptopmi priđe neprimjetno jer se čir nalazi u unutrašnjosti vagine. Simptomi drugog stadija su osip, ružičaste pa crvene boje.

VAŽNO

Sifilis treba liječiti što prije, jer se kasnije bakterija širi na mozak i srce a onda penicilinska terapija nije uvijek uspiješna. Sifilis ne traje par dana kako ljudi misle, bolest se može proširiti na razdoblje od 15 godina.

2. HIV

HIV nije bolest nego virus koji slabi organizam i uzrokuje pojavu AIDS-a. SImptomi zaraze virusom HIV-a su slični mononukleozi, a to su grlobolja, glavobolja, vrućica, osip, umor, bol u mišićima, povećane limfne čvorove; dakle očito je da vam imunološki sustav slabi.

Testiranje je anonimno i besplatno.

3. HEPATITIS B

I faza:

– gripa
– osjećaj umora i gubitak apetita

II faza:

(faza žutice) može da traje između dvije i osam tjedana

– koža i bjeloočnice su žute,
– mokraća postaje tamnosmeđa, a stolica svijetla
– javlja se bol na desnoj strani ispod rebara

III (posljednja) faza:

– žutilo se povlači,
– mokraća i stolica poprimaju normalnu boju,

VAŽNO

Hepatitis B ili bolest jetre se prenosi tjelsnim tekućinama uglavnom, ne postoji lijek za HBV i što se prije otkrije postoji veća mogućnost suzbijanja simptoma.

4. KLAMIDIJA

Nije bolest nego bakterija. Ne može rasti izvan žive stanice pa takorekoći jedva čeka da se proširi na neku novu. Simptomi zaraze su:

a) kod muškaraca

Kod muškaraca Chlamydia trachomatis najčešće uzrokuje nespecifični uretritis (uretritis je upala vanjskog, izvodnog dijela mokraćnog sustava, dakle, pojednostavljeno, onog dijela mokraćnog sustava koji je smješten u trupu i glaviću penisa).

Postoje i latentne, relativno rijetke komplikacije klamidijske genitalne infekcije u smislu pojave autoimunosti zbog sličnosti nekih klamidijskih antigena s ljudskim. Primjer takve bolesti je Reiterov sindrom, koji se sastoji od uretritisa, promjena na oku, zglobovima i koži.

b) kod žene

Kod žena, infekcija klamidijom najčešće uzrokuje cervicitis i uretritis. Upala vrata maternice ili cervicitis je najčešća spolno prenosiva bolest u svijetu i kod nas. Pretpostavlja se da je oko 9% spolno aktivnih žena u dobi od 16-40 godine života zaraženo s klamidijom.

VAŽNO

Labaratorijsko testiranje je jedini ispravan način otkrivanja kladimije i samo testiranjem na klamidiju možemo znati postoji li klamidijska infekcija.

Kako se liječi? KOMPLICIRANO, znat ćete ako je dobijete.

5. GONOREJA

Najčešća spolna bolest

Što je gonoreja?

Kapavac ako vam je tako poznatije, spolna bolest koja uglavnom i gotovo uvijek zahvaća mlađe ljude. Jedan od najvažnijih razloga zašto seks bez kondoma nije siguran seks bez obzira na sve. Bakterija koja uzrokuje gonoreju najšeće se nastanjuje na sluznici spolnoga organa i od tamo prelazi na sluznicu zdravog spolnog organa. Od nje boluju i muškarci i žene a u rijetkim slučajevim i dijeca nakon poroda.

Gonoreja u muškarca

Nakon zaraze najčešće dolazi do upale mokraćne cijevi, kada upala mokraćne cijevi pređe u akutnu fazu bolesnik počinje osjećati peckanje u mokraćnoj cijevi, bolnost pri mokrenju, uz pojavu gustog, žućkastog, gnojnog iscjetka ( sličnog onom kod prišteva )

Ako se ista ne liječi prelazi u kroničnu fazu, a onda dolazi do smirivanja i smanjivanja simptoma. Postajete kliconoša.To što su simptomi prestali ne znači da bakterija i dalje nije u vama i da se ne morate liječiti.

Gonoreja kod žena

Žene, za razliku od muškaraca, prolaze s mnogo manjim simptomima, pa obično akutna faza pređe u kroničnu bez da se i primjeti. Kronična faza znači da postajete kliconoša i da ćete vrlo vjerovatno zaraziti drugoga.

Infekcija kod žena često zna proći s vrlo oskudnom simptomatikom, pa akutna faza bolesti prelazi u kroničnu fazu i kliconoštvo.

6. AKUTNI CERVICITIS

Bolest izazvana bakterijom izražava se upalom sluznice cervikalnog kanala
Akutna upala brzo prelazi u kronični stadij, ali s njom mnogobrojnie bakterijame ostaju u sluznici i mogu se proširiti na druge organe.

Ukoliko se bolest razvije, bolest evoluira, te može doći do iscjetka sličnog kao u muškaraca i jakom boli; posebno pri hodanju.

Kako se liječi? Antibioticima, penicilin je najdjelotvorniji.