Kako pruziti prvu pomoc kod ozlijede zivcanog sustava Povrede glave

Kako pružiti prvu pomoć kod ozlijede živčanog sustava | Povrede glave

Povreda glave uzrokuje prijelom kosti lubanje i povredu mozga.

Najčešći znaci prijeloma kosti glave i povrede mozga su: nesvjestica, povraćanje, krvarenje iz nosa i uha, grčevi, usporen puls, otežano disanje. Ako je povrijeđeni pri svijesti, često je zbunjen i žali se na jaku glavobolju.

KAKO SE PRUŽA PRVA POMOĆ

Prva pomoć kod povrede glave sastoji se u tome da se previju rane na glavi, oslobode dišni putovi od stranih tijela, ako je povrijeđeni u nesvjestici, te da se bolesnik brzo preveze u najbližu medicinsku ustanovu.

Povrijeđenome, ako je u nesvjestici, treba jezik izvući i pričvrstiti ga za bradu, jer mlohavi jezik lako upada u ždrijelo, pa može izazvati gušenje.

Povrede kralježnice veoma su opasne, jer prelomljeni kralježak može povrijediti leđnu moždinu, te dovesti do raznih oštećenja živčanog sustava, pa i do smrti.

Zbog opasnosti od pomicanja dijelova povrijeđene kralješnice, povrijeđenoga se smije što manje pokretati. Povrijeđenoga treba položiti na tvrdu podlogu (dasku) i jedino tako smije se transportirati u bolnicu.

Pratite nas na društvenim mrežama

Ne budite sramežljivi, pridružite se Kako.hr zajednici, svaki dan naučite nešto novo i podijelite svoja znanja s drugima.