kako_sakupiti_zivu_iz_razbijenog_toplomjera

Kako sakupiti živu iz razbijenog toplomjera | Što učiniti ako razbijete živin toplomjer

Zima je vrijeme gripa i prehlada, a temperatura tijela se još uvijek najčešće njeri živinim toplomjerom, pa se uvijek može desiti da takav toplomjer padne i razbije se.

Malo tko ne zna da je živa tekući metal vrlo otrovan za ljude i životinje. No unatoč tomu, sve do nedavno ju nismo mogli izbjeći u domaćinstvima, najčešće kao materijal kojim su punjeni toplomjeri. Iako su je dobrim dijelom istisnuli drugi materijali ili digitalni termometri, klasičan živin toplomjer i dalje se smatra standardnom opremom kućnih ljekarni.

Živini toplomjeri su pristupačni cijenom, no ne treba zaboraviti i da su poprilično krhki. Često pucaju, bilo da su izloženi mehaničkom udaru, povišenoj temperaturi ili izravnoj sunčevoj svjetlosti. Tada se najčešće elementarna živa prospe u naš životni prostor u kojem polako isparava i potencijalno truje nas, djecu i kućne ljubimce, ukoliko nije propisno prikupljena.

Simptomi su, navodi stručna literatura, nesanica i tremor, a potom i gubitak pamćenja pa čak i emotivna nestabilnost.
Elementarna živa vrlo lako isparava na sobnoj temperaturi, a pare su joj bez boje i mirisa. Udisanjem, pare prolaze pluća i ulaze u krvotok te tako lako dolaze do središnjeg živčanog sustava i truju ga. Na to su posebno osjetljiva djeca koja još nemaju razvijeni živčani sustav.

Udahnuta živa može izazvati upalu i propadanje plućnog tkiva te također oštećuje i bubrege. Paradoksalno, progutana živa je nemjerljivo manje opasna jer se resorbira u količini manjoj od 0,1 posto pa su i oštećenja znatno manja. Srećom, prilikom kontakta, živa gotova da i ne prolazi kroz kožu.

U nastavku donosimo naputke kako očistiti živu koja je iscurila iz razbijenog toplomjera

  1. Djecu, ostale ukućane i kućne ljubimce maknite iz prostorije u kojoj se rasula živa. Otvorite prozore, ugasite grijanje i spriječite da zrak iz sobe u kojoj je razlivena živa cirkulira u ostale prostore. Neka se soba provjetrava najmanje 15 minuta prije nego što počnete sa čišćenjem.
  2. Nikada, ali baš nikada, nemojte koristiti bilo kakav usisavač za prikupljanje kapljica žive. Isto tako, ne pokušavajte živu prikupiti metlom ili pamučnom krpom. Na taj ćete ju način samo raspršiti u mikrokapljice koje je nemoguće pohvatati.
  3. Nikada ne koristite sredstva za čišćenje, posebno ona koje sadrže amonijak ili klor. Te kemikalije burno reagiraju sa živom pri čemu nastaje otrovan plin.
  4. Skinite sav nakit s ruku prije čišćenja. Živa se veže sa za srebro i zlato. Rukavice, odjeću i obuću koja dođe u kontakt sa živom valja baciti nakon čišćenja. Ostalu odjeću i obuću valja nakon čišćenja dobro provjetriti.
  5. Papiriće, kapaljke, ljepljive trake s kojima prikupljate živu, također treba sigurno zbrinuti zatvaranjem u čvrstu plastičnu vrećicu ili hermetički zatvorenu staklenku. Prostoriju nakon čišćenja treba temeljito provjetriti.

Čišćenje žive s tvrdih površina

Prilikom pada na tvrdu površinu, živa će se najvjerojatnije raspršiti u mnoštvo malih kuglica koje će se razletjeti u svim smjerovima. Uz pomoć džepne svjetiljke potražite kapljice kako biste vidjeli koliki je dio poda zagađen. Kuglice žive poput zrcala reflektiraju svjetlost. Posebno provjerite pukotine u podu, prostor ispod rubnika i ostala teško dostupna mjesta.

Komade stakla pokupite papirnatim ubrusom. Pažljivo ih umotajte u ubrus i odložite u plastičnu vrećicu ili staklenku s čvrstim poklopcem. Komadićima čvrstog papira (poput igraćih karata) spojite manje kapljice u veće. Počnite od rubova zagađenog područja prema središtu. Potjerajte kuglice i zaostale komadiće stakla u jednu hrpu.

Prikupljeno zatvorite u čvrstu plastičnu vrećicu. Vidljive kuglice žive možete pokupiti i kapaljkom. Služite se džepnom svjetiljkom kako vam neke kuglice ne bi promakle. Najsitnije kapljice pokupite ljepljivom vrpcom koju ste omotali oko dlana s ljepljivom stranom prema van. Pređite s tako omotanom rukom po podu.

Sumpor veže živu u manje otrovne spojeve koji ne isparavaju a koji će se iz prostorije izbaciti prilikom redovnih čišćenja.

Ako je moguće, posipajte zagađenu površinu sumporom u prahu. Posipajte ga u sloju dovoljnom da pokrije pod, ali ne pretjerujte. Nakon toga fino poprskajte vodom. Utrljajte prah s papirnatim ubrusom u pod, posebno pazeći da ispunite pukotine. Sastružite ostatke praha s čvrstim papirom ili komadom čvrste plastične folije. Potom papirnatim ubrusom odstranite zaostali sumpor, no nemojte ga izvlačiti iz pukotina.

Čišćenje žive s tepiha, ćilima i ostalih tekstilnih podova

Zagađeni dio tkanine treba pažljivo skinuti s poda i baciti. Gotovo je nemoguće izvući kapljice žive iz tkanine.

Komade stakla od razbijenog toplomjera prikupite papirnatim ubrusima. Stavite ih u plastičnu vrećicu i zatvorite. Može poslužiti i staklenka s čvrstim poklopcem. Uz pomoć svjetiljke provjerite koji je dio tepiha zagađen. Pomičite izvor svjetlosti u različitim smjerovima.

Kapljice žive će reflektirati svjetlost. Skalpelom izrežite onečišćeni dio. Tresite ga što manje kako iz njega ne bi ispadale kuglice žive. Stavite u plastičnu vrećicu i zatvorite. Svjetiljkom provjerite jesu li na golom podu ostale kapljice žive.

Zbrinjavanje žive i zagađenog materijala

Prikupljenu živu i zagađene predmete nemojte bacati u običan otpad kako ne biste ugrozili tuđe zdravlje. Predajte ga u sakupljališta opasnog otpada ili za pomoć u zbrinjavanju upitajte Hrvatski zavod za javno zdravstvo .

Živu nikada ne bacajte u odvod.