Kako se dobivaju i lijece vodene kozice Djecje bolesti

Kako se dobivaju i liječe vodene kozice | Dječje bolesti

Vodene kozice također uzrokuje virus, a budući da su veoma prenosive, obole gotovo sva djeca u okolini. Međutim, za razliku od ospica, ta je bolest znatno blaža.

KAKO NAPREDUJE BOLEST

Od zaraze do izbijanja bolesti prođe oko dva tjedna. Dijete dobiva malo povišenu temperaturu i osip koji se u nekoliko sati pretvara u mjehuriće s tankom opnom, a okruglog su ili jajolikog oblika, dva-tri milimetra u promjeru, te obrubljeni uskim crvenim rubom. Svježi su mjehurići u početku bistri, a zatim se počinju mutiti i sušiti, tako da se stvaraju krastice.

Dok se starije krastice suše, mogu u toku četiri-pet dana izbiti novi mjehurići, tako da se na koži mogu u isto vrijeme vidjeti svi stupnjevi promjena. Mjehurići se mogu pojaviti na čitavom tijelu, naročito na kosnatom dijelu glave, a ponekad i na sluznicama. Naročito su zahvaćene spojnice i usna šupljina.

Kozice prati svrbež, pa se djeca češu, što može izazvati gnojne upale koje ostavljaju ožiljke. Vodene kozice, same po sebi, ne ostavljaju nikakve ožiljke kad krastice otpadnu. Vodene su kozice zarazne samo dok se javljaju svježi mjehurući. U starim mjehurićima i krastama virusi se ne zadržavaju.