kako-se-lijeci-strabizam-lijecenje-strabizma-kod-djeca-kako-hr

Kako se liječi strabizam | Liječenje strabizma kod djece

Nerazvijen, slab vid u djece je česta pojava, ako se poremećaj razvoja vida pravovremeno utvrdi, liječenje je vrlo uspješno što ima dalekosežno značenje za čitav život. Jedan od tih poremećaja je i strabizam, a moguće ga je liječiti već u 1. godini života. Prvi i najvažniji korak je liječnik.

Idealno bi bilo sistematski pregledavati vid između 3. i 4. godine, a ne pred školu kao što je to sada slučaj. Ako se slabovidnost ustanovi oko 7. godine, prekasno je za uspješno liječenje, odnosno rezultati liječenja su neusporedivo lošiji.

Što je strabizam

Strabizam je nerazvijen i slab vid u djece. Kako bi prevenirali eventualne posljedice i pobrinuli se za vaše dijete što je to prije moguće, vrlo je važno ovaj poremećaj zamijetiti dok je u najranijoj fazi. Ne može se liječiti bez nošenja naočala, s obzrom da one omogućavaju jasnu sliku i potiču razvoj vida te smanjuju kut škiljenja. U nekim slučajevima primjenjuje se i liječenje okluzijom (zatvaranje oka na naočale ili potpuno). Liječenje traje godinama i nije jednostavno. Liječenje mora slijediti razvoj vida, mora biti kontinuirano i svakodnevno, te traži veliki angažman roditelja.

Ukoliko postoji veći otklon nije dovoljno samo tzv. konzervativno liječenje, već se mora napraviti operacija. Ona će poboljšati položaj očiju i estetski izgled i stvoriti bolje uvjete za razvoj vida. najčešće se izvodi u dobi između 3. i 4. godine; svakako prije nego dijete krene u školu.

Kako se očituje strabizam

 • Strabizam se javlja u prvim godinama života
 • Oko bježi stalno ili samo povremeno, kod umora. Uvijek je to isto oko ili oba oka naizmjenice.
 • Najčešće oko bježi prema nosu, a uz to je prisutna dalekovidnost i astigmatizam.
 • Dalekovidno oko nema dovoljno jasnu sliku, pokušava je izoštriti naporom što dodatno tjera oko prema nosu.
 • Nepravilan položaj očiju ujedno smeta stvaranju zajedničke slike oba oka. Centar u mozgu se brani i ne koristi oko koje škilji. Ako takvo stanje dulje traje, vid na tom oku zaostaje u razvoju i nastaje slabovidnost (uvijek škilji isto oko).

Dijagnoza se postavlja nakon:

 1. Kvalitetne anamneze
 2. Testa pokrivenosti i pokretljivosti
 3. Utvrđivanje objektivnog nalaza refrakcijske greške
 4. Određivanje dioptrije pomoću tzv. skijaskopije
 5. Određivanje mjesta fiksacije strabirajućeg oka budući da se ako dobiva prvi indirektni uvid u stanje vida
 6. Ispitivanje oštrine vida (oko treće godine najprije samo orijentacijski pomoću sličica, a pomalo sve sigurnije pomoću posebnih kukica)
 7. Mjerenje kuta škiljenja i sposobnosti suradnje očiju (također oko treće godine).

Svi navedeni postupci daju postupno uvid u stanje vida i dubinu poremećaja. Pregledi se obavljaju više puta tijekom godine te se u 4. godini života dobiva točna slika funkcije vida.